TRANSELECTRICA

Congestiile din sistemul national de transport al energiei electrice au costat Transelectrica 57,7 milioane de lei. Potrivit reprezentantilor companiei, din aceasta suma doar 27 de milioane de lei au fost recunoscute de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie in tarife, urmand ca diferenta sa fie recunoscuta in tarifele practicate in anul viitor. Maria Ionescu, directorul economic al companiei, a spus ca pierderile creeaza neplaceri micilor actionari care detin actiuni pe bursa, deoarece aceste pierderi sunt vizibile in registrele contabile. Mai mult, potrivit lui Stelian Gal, directorul general al Transelectrica, pentru ca profitul companiei sa se inscrie in estimari, s-au sistat unele investitii din cauza acestor pierderi. Profitul brut estimat de companie este de circa 21 de milioane de euro.
MAXIM. Compania a mai anuntat ca la data de 19 decembrie, in intervalul orar 18:00-19:00 s-a raportat cel mai mare consum de energie electrica din ultimii 15 ani. Valoarea raportata a fost de 9.362 MW si a fost cauzata de frig. Potrivit lui Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National din cadrul Transelectrica, acest consum ridicat a facut necesara intrarea in functiune a mai multor centrale de termoficare din marile orase. Precedentul record, de 9.356 MW, fusese fixat cu doua zile inainte, in seara de 17 decembrie, si in acelasi orar. Prima oara cand s-a trecut pragul de 9.000 MW consum a fost anul 2003. In timpul regimului comunist, maximumul inregistrat a fost de circa 12.500 MW din cauza marilor combinate energofage, iar recordul absolut a fost estimat la circa 15.000 MW. EOLIAN. Transelectrica a mai avizat pozitiv pentru inceperea lucrarilor de constructie pentru turbine eoliene insumand 1.500 MW putere instalata. Din acest total, 600 MW vor fi conectati la sistemul de transport national, iar restul la reteaua de distributie din zona, adica Enel Dobrogea.
Compania a mai anuntat ca are in plan construirea unei statii de transformare in Bucuresti, in zona Cotroceni, pentru a reduce penele de curent din Capitala. Aceasta statie va fi construita impreuna cu Electrica, va fi subterana, iar constructia ei va dura unu-doi ani.