CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Colorantii de sinteza sunt foarte periculosi
Aromele de pepene si de soc din acest produs zaharos sunt sintetice, iar aditivii alimentari utilizati sunt obtinuti in laborator.


Christmas caramele "Bon Sweet Bon" aroma de pepene si floare de soc are in compozitie "sirop de glucoza, zahar, grasime vegetala, sorbitol E 420, acidifiant: acid citric E 330: arome identic naturale de pepene si floare de soc, emulsificator: lecitina E 322, gelatina, sare, coloranti: E 102 tartrazina, E 122 azorubina".


ANALIZÅ. Caramelele analizate sunt un produs cu un profil nutritional  dezechilibrat din cauza excesului de zaharuri rafinate cu index glicemic ridicat. De asemenea, produsul contine si grasimi. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare precizeaza: "combinatia zaharuri-lipide imprima produsului atat o incarcatura glicemica mare, cat si densitate energetica inalta."

Produsul ofera metabolismului calorii "oarbe" de slaba calitate neputand fi utilizate decat prin spolierea vitaminei B1 din rezervele organismului. Aceasta duce in timp la carentarea organismului in vitamine si saruri minerale. Mai mult, produsele de tip caramele au tendinta de a adera pe dinti si gingii accelerand aparitia cariilor dentare, efectul fiind potentat de prezenta acidifiantului E 330. Caramelele contin o gama de E-uri din categoria colorantilor (E 102, E 122) azoici, deosebit de periculosi, incriminati atat in aparitia sindromului ADHD, dar si a crizelor de astm, rinita, urticarie, si a tulburarilor tiroidiene. De remarcat ca si aromele de pepene si soc sunt artificiale.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor care sufera de afectiuni stomatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu afectiuni neurodegenerative, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu sindrom metabolic. Diabeticii vor cere sfatul medicilor inainte de a le consuma.