Situatia incordata de pe pietele financiare internationale, unde marile banci centrale au injectat sute de miliarde de dolari pentru a tempera cresterea costurilor la credite se reflecta si pe piata valutara romaneasca.
Ieri, pentru a stopa o ev
Situatia incordata de pe pietele financiare internationale, unde marile banci centrale au injectat sute de miliarde de dolari pentru a tempera cresterea costurilor la credite se reflecta si pe piata valutara romaneasca.
Ieri, pentru a stopa o eventuala depreciere mai consistenta a leului, dobanzile overnight coborand spre 2 - 4%, datorita apropierii datei de inchidere a rezervelor minime obligatorii lunare dar si a unei lichiditati mai ridicate, rezultata din sumele care nu au fost atrase in cadrul IPO al Transgaz, au pus BNR in situatia de a interveni in piata monetara, unde a organizat o licitatie pentru a atrage excedentul de moneda nationala, pentru a stopa eventualele iesiri de "bani fierbinti", care ar fi cautat zone cu randamente mai inalte.
In aceste conditii, cursul mediu al euro a coborat de la 3,5568 la 3,5424 lei. Piata s-a deschis la valori in jurul pragului de 3,54 lei, maximul de tranzactionare a primei parti a sedintei fiind de 3,5445 lei. Cu dobanzi overnight care au revenit spre nivelul de 7%, vanzarile de valuta s-au inmultit, euro atingand un minim de tranzactionare de 3,5320 lei, cotatiile din jurul orei 16:00 fiind de 3,5260 - 3,5320 lei. Cursul mediu al dolarului a coborat, de asemenea, de la 2,4709 lei, marti, la 2,4612 lei.
Paritatea euro/dolar a fluctuat ieri intr-un ecart ingust, cuprins intre 1,4374 si 1,4423 dolari. Tendinta de apreciere a dolarului se mentine, lira sterlina coborand, ieri, pentru prima data din septembrie, sub nivelul de 2 dolari.
Tendinta pozitiva a dolarului s-a bazat si pe faptul ca indicele Institutului Ifo, care masoara moralul managerilor din economia germana, a coborat luna aceasta la 103 puncte, fata de 104,2 puncte in noiembrie.
Contrar evolutiei, de obicei paralele, dintre moneda americana si aur, ieri pretul unciei de aur a fost la fixingul de dimineata de pe London Bullion Market de 801,50 dolari fata de 804,25 dolari marti seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.