In timp ce presedintele Romaniei ii invita pe locuitorii de dincolo de Prut sa ceara cetatenie, Vladimir Voronin lauda relatiile Chisinaului cu Rusia.Basescu i-ar da si lui Voronin cetatenie romana Seful statului a pledat marti seara, la TVR 1, pentru ca inclusiv cetatenii Republicii Moldova care nu sint de etnie romana sa primeasca cetatenie din partea Romaniei. Traian Basescu a adus si un argument: „De ce nu?! Daca sint cetateni ai Republicii Moldova intr-o mare de romani...". El a insistat pe ideea ca „Republica Moldova este o mare de cetateni romani" si a avertizat ca autoritatile de la Bucuresti nu vor renunta la o apropiere de „poporul roman de dincolo de Prut". Basescu a mai adaugat ca „cei 4,5 milioane (cetatenii Republicii Moldova-n.r.) sint romani". Parerea sefului statului a fost ca sistemul comunist „n-a reusit nicaieri si nu va reusi nici in Republica Moldova". Presedintele a facut si o marturisire: „Este greu pentru mine sa inteleg politica Partidului Comunist din Republica Moldova. Nimic din ceea ce face Chisinaul astazi, inclusiv agresivitatea publica a presedintelui Vladimir Voronin, a premierului Tarlev, a ministrului de Externe, Stratan, nu schimba politica noastra de stringere a relatiilor cu poporul roman de dincolo de Prut". Traian Basescu a mentionat ca romanii de dincolo de Prut nu sint vinovati, pentru ca „suporta o nedreptate a istoriei". Presedintele s-a referit in context la pactul Ribbentrop-Molotov, in care puternicii lumii „s-au inteles sa rupa o bucata din Romania". El a insistat asupra faptului ca „nu avem dreptul sa-i tratam ca pe straini". Facind referire la programul-pilot pe care UE il va initia cu Republica Moldova in domeniul fortei de munca, seful statului a spus ca Romania a reusit sa convinga UE ca din tratatul pe aceasta tema sa lipseasca orice referire la limba moldoveneasca. Astfel, textul documentului se va referi, ca limbi de redactare, la limba engleza si la limba oficiala a Republicii Moldova, a explicat presedintele.

Intrebat ce se va intimpla daca autoritatile de la Chisinau vor refuza sa semneze un asemenea document, seful statului a subliniat ca, in acest caz, oficialii din Republica Moldova vor trebui sa le explice cetatenilor de ce „da cu piciorul unei sanse" pentru fiecare dintre ei.

La rindul sau, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a conditionat ieri, voalat, imbunatatirea relatiilor politice cu Romania de acceptul autoritatilor de la Bucuresti de a semna Tratatul politic de baza si Tratatul de frontiera. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Chisinau, seful statului moldovean a explicat ca „toate problemele din ultimii ani in relatiile cu Romania tin de elaborarea si semnarea Tratatului de baza si a Tratatului de frontiera". Parerea sa, citata de NewsIn, a fost ca „nesemnarea acestor documente vorbeste despre faptul ca Romania nici pina in prezent nu recunoaste Republica Moldova ca tara suve-rana, de aceea perspectiva relatiilor bilaterale depinde de semnarea acestor doua acorduri". Desi in deschiderea conferintei de presa a precizat ca nu ar vrea sa se refere detaliat la relatiile moldo-romane, „pentru ca a spus deja totul", liderul de la Chisinau a revenit, specificind faptul ca, „in prezent, dosarul moldo-roman este in curs de examinare la Bruxelles, problema devenind una nu de relatie dintre Republica Moldova si Romania, ci dintre Romania si Uniunea Europeana".

In cadrul recentei sale vizite la Bruxelles, presedintele Voronin a acuzat Romania de „amestec brutal si de agresiune permanenta asupra Republicii Moldova". El promitea ca, in viitorul apropiat, va depune un memoriu pe aceasta tema, pe care il va expedia sefilor de stat din Uniunea Europeana. Intrebat miercuri de jurnalisti de ce ambasadorului rus in Republica Moldova nu i s-au cerut explicatii dupa ce Moscova a deschis, in pofida protestelor Chisinaului, 24 de sectii de votare in Transnistria pentru alegerile ge-nerale din 2 decembrie, in timp ce Ambasada Romaniei a fost „sanctionata" prin expulzarea a doi diplomati, presedintele Voronin a spus ca si ambasadorul rus „a dat explicatii la Ministerul de Externe, ceea ce nu inseamna ca aceste explicatii au fost acceptate si ca i se va permite sa-si continue activitatea in acelasi stil".

Voronin a amenintat ca Republica Molodova ar putea sa nu puna in aplicare decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului referitoare la deschiderea a trei eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane. „Relatiile cu Rusia sint cele mai bune din toate tarile din regiune", a marturisit presedintele Republicii Moldova. Chisinaul a expulzat acum o saptamina doi diplomati romani. Bucurestii au anuntat neoficial ca nu vor aplica masurile de retorsiune si ca nu vor expulza doi diplomati moldoveni.

Cioroianu merge la Chisinau Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, va inaugura vineri noul sediu al Sectiei Consulare din cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau. Adrian Cioroianu a declarat, in urma cu o saptamina, conform MEDIAFAX, ca ar putea participa la inaugurarea noului sediu al Consulatului roman de la Chisinau, precizind cu aceeasi ocazie ca ar dori sa se intilneasca cu omologul sau moldovean, dar ca nu se poate invita in casa cuiva.

Pagina oficiala de web a Republicii Moldova, pe www.cotidianul.ro/select