CE a decis sa nu activeze clauza de salvgardare pe agriculturaDatorita progresului rapid inregistrat de autoritatile romane in procesul de punere in aplicare a controalelor necesare in materie de cheltuieli agricole, Comisia Europeana a hotarat marti
CE a decis sa nu activeze clauza de salvgardare pe agriculturaDatorita progresului rapid inregistrat de autoritatile romane in procesul de punere in aplicare a controalelor necesare in materie de cheltuieli agricole, Comisia Europeana a hotarat marti seara sa nu aplice "mecanismul de salvgardare" pe agricultura in Romania, a transmis comisia printr-un comunicat. Totodata, clauza de salvgardare nu a fost aplicata nici in cazul Bulgariei.
In luna noiembrie, Comisia a cerut Romaniei sa procedeze la perfectionarea modulului destinat sa asigure efectuarea corecta a platilor, pentru evitarea unei reduceri provizorii de 25% a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene. "Decizia favorabila a fost luata in urma raportului de audit intocmit de firma Deloitte care conchide ca acest modul informatic nu mai prezinta deficiente majore care sa necesite remediere", se mai arata in comunicat.
Comisia Europeana a atras atentia autoritatilor romane ca neactivarea clauzei de salvgardare nu presupune faptul ca totul functioneaza perfect si mentioneaza ca anumite probleme pot aparea numai atunci cand va incepe efectuarea platilor.
In plus, Romania trebuie sa-si imbunatateasca in continuare rata controlului pe teren si sa remedieze o serie de deficiente informatice care inca persista.Romania primeste felicitari, dar si avertismenteMonitorizarea activitatii agentiilor de plati va continua in anul urmator si se vor efectua mai multe controale in Romania la inceputul lui 2008. Astfel, daca in urma verificarilor ulterioare se va constata prezenta unor deficiente grave, Comisia dispune de posibilitatea de a recurge in orice moment la mecanismul de salvgardare. Mai mult decat atat, asemenea celorlalte state membre, Romania va face obiectul procedurilor de audit normale care sunt realizate in toate statele membre si care permit recuperarea sumelor cheltuite in mod necuvenit. "Felicit Romania pentru progresul rapid inregistrat in procesul de imbunatatire a sistemelor sale de control, care a determinat evitarea declansarii mecanismului de salvgardare. Acest mecanism a contribuit in mod evident la stimularea Romaniei in vederea imbunatatirii situatiei. Imi exprim speranta ca problemele restante pot fi eliminate rapid, ceea ce va permite agricultorilor sa beneficieze de platile cuvenite. Vom mentine o atitudine extrem de vigilenta in procesul de auditare a subventiilor agricole atat in Romania, cat si in Bulgaria. Ca si in cazul celorlalte state membre, nu vom ezita sa recuperam orice suma cheltuita in mod necuvenit", a declarat comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel.Ciolos recunoaste ca mai sunt lucruri de rezolvatMinistrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca obiectivul Romaniei este ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) sa poata incepe cat mai repede platile pentru suprafetele agricole, dupa finalizarea tuturor etapelor necesare obtinerii subventiilor la hectar din fonduri UE.
"Raportul a confirmat ca au fost corectate deficientele majore si am aratat ca nu e cazul sa se ia masuri impotriva noastra (...) Trebuie finalizata activitatea de control in teren ca sa putem da drumul la plati", a afirmat Ciolos pentru Mediafax, marti. Ministrul a adaugat ca mai sunt lucruri de rezolvat pentru ca softul sa functioneze cat mai bine, astfel sa asigure plati corecte, insa presiunea va fi mai mica pentru autoritati, avand in vedere ca Romania nu mai este amenintata cu penalizari. "Sunt lucruri de facut in sistemul informatic, dar sunt problemele noastre, nu mai trebuie sa ne spuna Comisia ce trebuie sa facem", a mai spus Ciolos.
Ministrul Agriculturii a precizat la inceputul lunii decembrie ca primele plati la hectar, din fonduri structurale, ar putea fi acordate fermierilor incepand cu lunile ianuarie-februarie 2008 si vor dura aproximativ trei luni, dupa finalizarea activitatii de control in teren a parcelelor.
Potrivit comunicatului, in data de 10 octombrie, Comisia a informat Romania ca risca o reducere provizorie de 25% a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene in cazul in care nu poate remedia o serie de grave deficiente din sistemul administrativ si de control financiar inainte de efectuarea platilor catre agricultori (anul de plata incepe la 1 decembrie 2007). Aceasta reducere nu inseamna ca agricultorii nu ar mai beneficia de ajutor, ci ca bugetul national ar fi obligat sa suporte 25% din fondurile care ar trebui sa vina din partea Comunitatii pana in momentul in care deficientele respective sunt remediate.
Cele doua probleme de importanta fundamentala care necesitau solutionarea erau punerea in aplicare si testarea corespunzatoare a doua module informatice care constituie elemente indispensabile ale Sistemului Integrat de Gestiune si Control (SIGC) si evitarea efectuarii platilor catre agricultori inainte de finalizarea controalelor obligatorii.
Odata cu acreditarea finala a Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura si a deciziei CE, in fiecare an, incepand cu 1 decembrie, Romania va putea plati agricultorilor ajutoare directe din bugetul national prin intermediul APIA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.