Compania ArcelorMittal Galati va fi sanctionata pentru neindeplinirea la termen a masurilor impuse de comisarii de mediu in timpul unor controale anterioare. Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, a anuntat in cadrul unei conf
Compania ArcelorMittal Galati va fi sanctionata pentru neindeplinirea la termen a masurilor impuse de comisarii de mediu in timpul unor controale anterioare. Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, a anuntat in cadrul unei conferinte ce a avut loc ieri la Galati ca unitatea inregistreaza "mici intarzieri" in aplicarea masurilor de mediu incluse in Planul de Actiuni pe 2007, care in mod normal au termen scadent pe 30 decembrie 2007. Potrivit declaratiilor acestuia, membrii combinatului siderurgic nu au respectat in totalitate instructiunile date de Garda de Mediu privind desfasurarea unor inspectii. Comisarii de mediu au descoperit aceste nereguli la inceputul anului in urma a doua actiuni de control, una dintre ele fiind inca in curs de desfasurare.
"Controlul din luna august a fost finalizat. Procesul verbal de amenda nu s-a dat pentru ca vrem sa vedem cum se misca. In acest moment se desfasoara un alt control la ArcelorMittal Galati. Dupa finalizarea acestuia vom trage o concluzie, care se va solda probabil si cu niste sanctiuni. Este foarte posibil", a afirmat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu. "In urma controlului facut in august, am constatat niste inadvertente, vizavi de masurile trasate de comisarii de mediu in urma controalelor anterioare. Inadvertentele sunt intarzieri la termen. Pe 10 decembrie am demarat un alt control la care participa intreg efectivul de comisari. Obiectivele acestuia sunt respectarea legislatiei de mediu, respectarea autorizatiei integrate de mediu, indeplinirea masurilor din Planul de Actiuni pentru 2007 si respectarea indicatiilor date de comisari la controalele anterioare. Amenda va fi atat pentru controlul din august, cat si pentru cel din decembrie", a completat comisarul-sef al Comisariatului Judetean al Garzii, Gabriel Panaitescu.Termenele date de comisarii de mediu au fost depasiteDe asemenea, comisarii au descoperit anumite nereguli si in ceea ce priveste Planul de Actiuni. "E vorba de instalatia de desprafuire estacada Furnal 4, care are ca termen data de 30 decembrie anul curent. Din concluziile noastre, sunt ceva ramaneri in urma, dar vom vedea. Şi mai e vorba de refacerea colectorului C7-C2 Valea Catusa, in lungime de 400 de metri, care are ca termen aceeasi data.
Şi acesta are ceva ramaneri in urma dupa datele noastre, dar vedem ce va fi. Noi pe 3 ianuarie vom fi acolo pentru a vedea daca s-au realizat sau nu", a afirmat Gabriel Panaitescu.
Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Galati a emis pe data de 30 octombrie a.c. autorizatia integrata de mediu pentru combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati. Documentul este valabil pana la data de 31 decembrie 2014 si include un plan de masuri pe care compania ArcelorMittal trebuie sa le indeplineasca pana atunci. Este vorba de 301 masuri care au ca scop reducerea poluarii pana la anumiti parametri, specificati foarte clar in document.
Dintre aceste masuri, 151 se refera la diminuarea poluarii in aer, 113 in sol si 37 in apa. Pentru fiecare dintre acestea s-au stabilit termene foarte clare de finalizare, neindeplinirea unei masuri putand atrage declansarea procedurilor de suspendare a autorizatiei.
ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgica din lume, avand 320 de mii de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati. ArcelorMittal a inregistrat in 2006 o productie de otel de 118 milioane de tone, aproximativ 10% din productia la nivel mondial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.