Locuintele romånilor au atins preturi de-a dreptul ametitoare dupa primul an de integrare in Uniunea Europeana. De la inceputul anului, apartamentele din blocurile comuniste s-au scumpit in medie cu 50%.

Bucurestenii isi vand vechil
Locuintele romånilor au atins preturi de-a dreptul ametitoare dupa primul an de integrare in Uniunea Europeana. De la inceputul anului, apartamentele din blocurile comuniste s-au scumpit in medie cu 50%.

Bucurestenii isi vand vechile apartamente de bloc din cartierele-dormitor cu 50% mai mult fata de anul trecut, indica un studiu realizat de compania de servicii imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania. Specialistii companiei pun cresterea pe seama mentinerii cererii de locuinte la un nivel inca ridicat. „Apartamentele din acest segment au cateva avantaje net superioare celor noi. Printre acestea se numara posibilitatea de a te muta imediat si localizarea in zone accesibile, unde infrastructura este definitivata“, se arata in studiu. Procentul indicat de realizatorii analizei depaseste cu mult previziunile specialistilor romani referitoare la evolutia pietei imobiliare, facute in urma cu un an. Acestia prognozau o crestere mult mai redusa a preturilor apartamentelor, de 10-20%. „Toata lumea s-a bazat pe faptul ca dezvoltatorii imobiliari se vor tine de cuvant si vor livra la timp toate proiectele anuntate. In realitate, doar o treime din numarul de apartamentele noi a intrat pe piata“, ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. El spune ca romanii care sperau sa se mute in asemenea locuinte au fost nevoiti sa cumpere apartamente vechi. In aceste conditii, preturile locuintelor au crescut peste asteptari. Un alt factor care a contribuit la scumpirea locuintelor a fost renuntarea de catre banca centrala la limitarile impuse clientilor la creditare. „In acest fel, numarul romanilor care au accesat un credit imobiliar a crescut“, a adaugat analistul imobiliar.

Zona ultracentrala, in topul scumpirilor
Ca si in urma cu un an, apartamentele vechi din sectoarele 1 si 2 ale Capitalei continua sa conduca detasat in topul preturilor de pe piata imobiliara. La polul opus se afla sectorul 6, care cuprinde cartierele Militari, Crangasi, Drumul Taberei si Giulesti. Astfel, in sectorul 1, garsonierele au preturi medii de 70.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.