Anul acesta a fost anul somnului.

... Asta auzi daca mergi la pescuit pe Jiu. Eu as adauga ca este anul somnului urias, asa cum poate pe Dunare sau in Delta se mai poate vedea, si acolo din ce in ce mai rar.

Pescuiesc
Anul acesta a fost anul somnului.

... Asta auzi daca mergi la pescuit pe Jiu. Eu as adauga ca este anul somnului urias, asa cum poate pe Dunare sau in Delta se mai poate vedea, si acolo din ce in ce mai rar.

Pescuiesc deseori pe riul Jiu, fiind mai aproape de casa, si ma rezum la scurte sedinte de pescuit la rapitori ce ma ajuta sa imi fac cit de cit o idee despre pescuitul pe respectiva apa. Nimic nu este batut in cuie pe acest riu, o apa foarte pretentioasa, cu zile in care pescuitul este uneori impracticabil. Apa riului este amenajata in mare proportie intre Tg.-Jiu si Craiova, cu dese variatii de temperatura, debit si transparenta, cauzate de acumularile ce deservesc termocentralele si hidrocentralele. Vechea albie, precum si fostele cariere de extractie a carbunelui sau balastierele inundate de apele viiturilor din anii trecuti, unele braconate salbatic, ofera totusi o oportunitate atunci cind pe Jiu nu se poate pescui.

Dupa cum se stie, somnul se hraneste bine in perioada calda a anului, iar in lunile de iarna, cind apa se raceste, iese mai rar dupa hrana. Pe Jiu, in zona Rovinari-Filiasi, apa nu scade sub 10-15 grade Celsius, indiferent cit de frig este afara, dar asta in conditiile in care la termocentrale se deverseaza apa calda. Si cum in ultimele ierni termocentralele au mers din plin, perioada de hranire a fost pe tot timpul anului. Un alt factor a fost stabilizarea debitului, cu un sezon extrem de secetos, precedind ultimii ani de mari viituri si inundatii, care a dus la reglarea volumului de apa.

In aceste conditii, dupa parerea mea, exemplarele mari de somn au fost nevoite sa isi restringa aria de vinatoare si sa se adaposteasca in crovurile adinci ale riului si in zona din jurul barajelor. Protejati de apa mai rece, adinca si oxigenata, viata lor devine mult mai usoara. Iata un motiv de bucurie pentru pescar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.