Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Arad (ASP) si-a acordat prime de peste jumatate de miliard de lei! Directoarea Gabriela Tarle primeste nu mai putin de 318 milioane de lei vechi, iar adjunctele sale "doar" cate 100 de milioane de lei. Asta in vreme ce organizatiile nonguvernamentale din Arad nu mai stiu ce actiuni sa organizeze pentru a face rost de fonduri pentru spitale.


Restul angajatilor s-au trezit ieri cu "fluturasi" pe care figurau sume, in opinia lor, "jignitoare prin discrepanta" - respectiv intre 300.000 si 1,5 milioane de lei vechi!
BÃ…TAIE DE JOC. Sumele exorbitante autoatribuite i-au enervat la culme pe subordonati. Dr Dana Negru, medic epidemiolog, zice ca a luat un milion si jumatate, dar ca "va da banii inapoi". Bataia de joc insa nu se opreste aici. Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica ignora OG nr. 6/2007, care, la paragraful 3 al articolului 19, prevede ca primele nu se acorda decat cu consultul Camerei Federative a Medicilor din Romania, for care nu a fost nici macar sunat. A fost sunata, in schimb, directoarea Tarle, care de doua zile are toate cele trei telefoane mobile inchise, iar cand o colega de-a noastra a prins-o intr-un tarziu la telefon, a spus ca "e intr-o sedinta si nu poate vorbi". Cazul este in atentia Corpului de Control al Prefectului, care a dispus o ancheta.

"Am sunat la Bucuresti si dupa aceea am discutat cu doamna director Tarle si i-am cerut sa imi caute o explicatie. Luni am convocat-o la mine, la Prefectura, pentru ca a motivat ca nu poate veni acum, fiindca se afla la Bucuresti", ne-a declarat prefectul Gavril Popescu.


LA MILA PUBLICÃ…. Directorii adjuncti ai ASP s-au ferit si ei sa vorbeasca despre sumele primite, Laura Nicolescu, director adjunct medical, zicand ca "sumele sunt confidentiale", ca "primele nu se spun" si ca "ce conteaza daca sunt bani publici, veniturile sunt confidentiale". La randul sau, Adriana Petrus, director financiar-contabil al Directiei de Sanatate Publica, zice ca ea a luat 100 de milioane brut si ca "ordonatorul de credit a fixat sumele, mai exact directoarea Tarle".

In vreme ce conducerea ASP isi acorda peste jumatate de miliard de lei prima, organizatiile nonguvernamentale din Arad nu mai stiu ce actiuni sa organizeze pentru a face rost de fonduri pentru spitale. Numai in ultimele trei saptamani au avut loc trei evenimente caritabile de strangere de fonduri pentru reabilitarea sectiilor chirurgie, terapie intensiva si primire urgente de la spitalul judetean. Mai mult decat atat, o parte din Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica functioneaza in doua cladiri improprii, una pe Strada Vasile Goldis, revendicata pe Legea 10, si una pe Strada Emanoil Gojdu, cladire, de asemenea, in litigiu. Birourile conducerii ASP se gasesc in incinta Spitalului Judetean Arad.

Doctorul Tarlea incaseaza trei salariiGabriela Tarle (foto) este medic primar igiena alimentara. Ocupa functia de director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Arad, in conditiile in care functia de director general este vacanta. Doctorita Tarle nu ia insa un singur salariu. Ci trei! Este angajata cu cumul de functii, inclusiv pe serviciul igiena alimentara si mediu.

Sedinta Camerei MedicilorLiderul sindical al Camerei Judetene a Medicilor, Gheorghe Jurj, a declarat ca nu a fost consultat in privinta acestor prime. Ieri dupa-amiaza, Camera s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta pentru a analiza situatia primelor de la Autoritatea de Sanatate Publica si pentru a oferi, la cererea sindicalistilor, o pozitie scrisa fata de starea de fapt fara precedent inregistrata la DSP Arad. Potrivit informatiilor noastre, sindicatele aradene din domeniul sanitar pregatesc impreuna o actiune de protest impotriva modului de atribuire a primelor si a faptului ca, in vreme ce sanatatea publica aradeana este la mila publica, sefii ei isi impart prime fabuloase.