"Din pacate, este putin probabil ca romanii sa aiba un Craciun cu zapada proaspat cazuta", a anuntat ieri ministrul Mediului, Attila Korodi, precizand totusi ca temperaturile scazute vor face ca zapada asternuta deja sa se mentina si in saptamana
"Din pacate, este putin probabil ca romanii sa aiba un Craciun cu zapada proaspat cazuta", a anuntat ieri ministrul Mediului, Attila Korodi, precizand totusi ca temperaturile scazute vor face ca zapada asternuta deja sa se mentina si in saptamana Sarbatorilor de iarna. In ziua de Revelion insa, vremea se va raci din nou in intreaga tara, existand posibilitatea ca in majoritatea zonelor tarii sa ninga din nou.
Daca pana duminica, vremea se va metine friguroasa in mai toate zonele tarii, cu temperaturi intre -10 si -4 grade Celsius, in preajma Craciunului si chiar in ziua de Craciun vremea se va incalzi in medie cu 2 grade Celsius in toata tara, a mai afirmat ministrul Mediului. In partea de sud si sud-est se vor manifesta temperaturi pozitive in timpul zilei, de pana la 4 grade Celsius. Pe timp de noapte sunt asteptate temperaturi de -5 ...
-3 grade. In vestul tarii, temperaturile estimate, pana pe 30 decembrie, vor fi de 0 pana la 3 grade ziua si usor negative noaptea. In restul tarii, respectiv in centru si in nord, va fi mai frig, dar nu ger, a precizat Korodi. Valorile cele mai coborate estimate pentru aceste zone vor fi de -8 ... -7 grade. Pentru Craciun, se prognozeaza ninsori in zona de munte, au precizat meteorologii.
"In ultima zi a anului se pare ca aproape toate zonele vor fi afectate de un nou proces de racire, iar probabilitatea de ninsoare va fi destul de mare pentru intreaga tara", a anuntat ministrul Mediului.
Pana pe 13 ianuarie 2008, temperaturile se mentin scazute. Cantitatile de precipitatii vor fi de 10 - 15 l/mp in vest, in sud-vest si in sudul Dobrogei, iar in rest intre 5 si 10 l/mp.
Iarna normala
Anul 2008 va fi unul normal, fara perioade excesive, ca in 2005, cu inundatii, sau 2007, cu seceta, a declarat Ion Sandu, seful Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). "Vreme normala nu inseamna ca, de exemplu, este exclus ca in lunile ianuarie si februarie sa avem perioade de cateva zile cu viscol si temperaturi de -20 de grade Celsius. O sa fie o iarna aproape perfecta", a spus Sandu. "In lunile aprilie-mai, cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de norme, dar nu sub normele climatologice. Acest fapt, coroborat cu temperaturile ridicate ce ar putea duce la topirea brusca a zapezii, va duce la un risc de inundatii pe raurile mici pe care il analizam deja pentru a-l putea gestiona cat mai bine", a conchis Ion Sandu. El a precizat ca precipitaliile cazute in aceasta toamna au refacut rezerva de apa din sol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.