Informatia privind incursiunea militara a Turciei in nordul Irakului a fost facuta de un inalt functionar militar de la Ankara, pentru Reuters, care a precizat ca soldatii au intervenit in momentul in care au identificat mai multi insurgenti PKK in a
Informatia privind incursiunea militara a Turciei in nordul Irakului a fost facuta de un inalt functionar militar de la Ankara, pentru Reuters, care a precizat ca soldatii au intervenit in momentul in care au identificat mai multi insurgenti PKK in apropiere de granita si au realizat ca acestia puneau la cale atacuri. La randul lor, surse militare irakiene au confirmat ca trupele turce au patruns 2 - 3 kilometri in Irak, in zona Gali Rash, district muntos aflat la granita cu Turcia. Aceasta este cea mai mare desfasurare de trupe turce in Irak, dupa ce, in octombrie, Parlamentul de la Ankara si-a dat acordul pentru o incursiune militara in Irak, iar Guvernul turc a masat la granita cu Irakul 100.000 de militari, in vederea combaterii teroristilor PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Ankara acuza teroristii PKK ca se folosesc de bazele din Irak pentru a lansa atacuri impotriva Turciei. Sambata noaptea, mai multe avioane de razboi turce au bombardat unele sate din nordul Irakului, banuite ca adapostesc baze ale insurgentilor PKK, provocand protestele Bagdadului, care a acuzat o violare a suveranitatii irakiene. Potrivit Reuters, care citeaza surse de la Pentagon, SUA furnizeaza informatii in timp real armatei turce, pentru a nu rata obiectivele teroristilor PKK.
In paralel cu operatiunile militare, politia de la Ankara l-a arestat luni dimineata pe liderul celui mai important partid kurd din Turcia, Nurettin Demirtas, pentru uz de acte false. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.