Incepe tranzactionarea drepturilor de alocare atasate actiunilor cumparate prin oferta publica initiala. Brokerii vad o crestere de 30%.

Din 19 decembrie va incepe tranzactionarea drepturilor de alocare atasate actiunilor din IPO Transgaz. Brokerii cred ca acestea vor intra deja la tranzactionare mai scump cu 30% decit pretul actiunilor. „Dupa presiunea de la cumpararea actiunilor Transgaz, consider ca drepturile de alocare vor intra la bursa mai scump cu 30-40%", ne anunta Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest. Presedintele SSIF Broker Cluj, Petru Prunea, este mai pesimist si vede in prima zi doar o crestere de 30%. „Ma astept ca pretul sa creasca cu 30%. Poate putin mai mult", adauga Petru Prunea.

In cazul ofertei publice Transgaz, este prima data cind se tranzactioneaza in Romania drepturi de alocare. Pentru a-si putea tranzactiona drepturile de alocare, un investitor trebuie sa aiba un contract de brokeraj incheiat cu o SSIF (casa de brokeraj) si sa solicite, direct sau prin SSIF, un extras de la Depozitarul Central care sa ateste numarul de actiuni pe care le detine.

Mentionam ca in perioada 26 noiembrie - 7 decembrie s-a desfasurat oferta publica Transgaz pentru 1,177 milioane de actiuni, cu drepturi de alocare atasate, la un pret de 191,92 lei/actiune. Oferta Transgaz a fost cea mai mare oferta publica initiala de vinzare de actiuni realizata pina acum de o companie romaneasca, iar valoarea subscrierilor a fost de aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Decontarea s-a realizat pe 14 decembrie, fapt ce permite ca, miercuri, 19 decembrie, sa inceapa tranzactionarea drepturilor de alocare. „Sint foarte multumita ca am reusit sa reducem la minim timpul in care investitorii au banii blocati in actiuni achizitionate, de la peste doua luni la citeva zile", a declarat Dana Mirela Ionescu, director general Raiffeisen Capital&Investment.

Casa de brokeraj care a realizat IPO la Transgaz considera ca intrarea la tranzactionare a drepturilor de alocare ar putea readuce optimismul pe bursa. „Raiffeisen Capital&Investment vede aceasta oferta ca pe un suflu nou pe piata de capital, care ar putea readuce optimismul pe bursa. In anul 2008 exista toate premisele pentru un numar de peste 5 IPO. RCI pregateste deja doua IPO: Teraplast Bistrita pentru februarie-martie 2008 si Adeplast Oradea pentru mijlocul anului 2008", a mai declarat Dana Mirela Ionescu.

Conform prospectului de emisiune, RCI este obligata sa returneze sumele nealocate ca urmare a suprasubscrierii ofertei, in ordine alfabetica, in maximum 10 zile lucratoare de la data decontarii (respectiv pina la 28 decembrie). „Vestea buna pentru toti investitorii la Transgaz este ca isi vor primi banii mult mai devreme. In cursul acestei saptamini vom returna toti banii aferenti actiunilor nealocate, chiar daca am inregistrat cel mai mare numar de subscriitori din istorie", a adaugat Dana Mirela Ionescu. Banii vor fi restituiti in ordine alfabetica investitorilor, in conturile pe care le-au mentionat pe formularul de subscriere.