Generatia lui Mutu si Chivu a reusit sa le ofere motive de satisfactie iubitorilor fotbalului dupa o pauza de opt ani. Nationala lui Victor Piturca s-a calificat la turneul final al CE din 2008 dupa o campanie care a culminat cu victoria in fata Olandei. Tricolorii au suferit o singura infrångere, in penultima etapa, la Sofia. Din pacate, acel esec a cåntarit mai mult decåt ne-am fi asteptat. Romånia a retrogradat in grupa a treia valorica la tragerea la sorti pentru alcatuirea grupelor turneului final, astfel ca a ajuns sa se infrunte cu Italia, Olanda si Franta! In grupe, tricolorii vor juca la Zurich si Berna, orase care pun la dispozitia turistilor o retea informationala incredibila.

Cea mai mare performanta pentru fotbalul romanesc in 2007 este calificarea echipei nationale la turneul final al Campionatului European din Elvetia si Austria. Echipa antrenata de Victor Piturca a castigat o grupa preliminara din care au mai facut parte Olanda si Bulgaria. Tricolorii au avut ceva emotii dupa ce au terminat la egalitate (2-2), la Constanta, cu Bulgaria, in conditiile in care conduceau cu 2-0 in minutul 80. Punctul scos in Olanda (0-0 la Rotterdam) ne-a redat speranta. Momentul psihologic al calificarii a fost reprezentat de partida de pe teren propriu cu batavii. Dorin Goian a inscris pe final si a dus Romania, dupa o pauza de opt ani, la un turneu final. Dincolo de concentrarea in meciurile cu contracandidatele la calificare, Mutu si coechipierii sai au meritul de a fi gestionat foarte bine intalnirile cu echipele „mici”. Romania a castigat si acasa si in deplasare cu Albania, Slovenia si Belarusul. De fapt, Albania a fost „arbitrul” calificarii. Echipa antrenata de Otto Baric a luat patru puncte Bulgariei, condamnandu-i pe vecinii de la sud de Dunare sa priveasca turneul final la televizor. Petrov si Berbatov au ramas cu satisfactia ca i-au invins pe tricolori in penultimul meci din grupa. Ai nostri s-au dus la Sofia lipsiti de motivatie. Au pierdut (0-1) din cauza lipsei concentrarii, Daniel Niculae si Banel Nicolita ratand incredibil. Pe moment nimanui nu i-a pasat, dar aceasta infrangere a fost ca o piatra de moara de gatul Romaniei la tragerea la sorti pentru alcatuirea grupelor. Tricolorii nu s-au mai aflat in urna a doua valorica, ci in a treia, iar consecintele au fost nefaste.

O tragere la sorti de cosmar
Romania a avut mult ghinion la tragerea la sorti. Tricolorii vor avea parte la turneul final de cei mai dificili adversari cu putinta. Din „grupa mortii”, asa cum au numit-o specialistii, mai fac parte Italia, Olanda si Franta. “Este o grupa foarte usoara. Jucam impotriva finalistelor Cupei Mondiale si a Olandei, pe care o stim foarte bine. Speram sa fie o experienta extraordinara pentru noi si, de ce nu, chiar sa ne calificam”, a comentat Victor Piturca. Adevarul este ca, dupa ce afli ca vei juca impotriva acestor echipe, nu iti mai ramane decat sa faci haz de necaz. De partea cealalta, tehnicienii celor trei mari puteri isi permit sa trateze cu seriozitate problema. “Nu am avut o grupa de calificare usoara si suntem lipsiti de noroc si acum. Am presimtit ca asa va fi, dar nu avem cum sa schimbam noi regulile. Inainte de tragere am vorbit cu Marco (n.r., Van Basten) si i-am spus ca ne vom intalni la Euro. In plus, apare din nou Franta. Abia asteptam sa intram in lupta”, a declarat italianul Roberto Donadoni, in timp ce olandezul Marco van Basten a considerat ca „avem o grupa foarte grea. Vom intalni finalistele Campionatului Mondial, Italia si Franta. Ambele au o experienta bogata si s-au descurcat mereu la turneele finale. Va fi o lupta foarte apriga”. Francezul Raymond Domenech a fost foarte ingandurat: “Nu sunt fericit. Nimic din ce mi-am dorit nu mi-a iesit asa cum voiam. As fi preferat sa evitam toate cele 3 adversare, dar nu mai are rost sa vorbim despre asta. De asemenea, nu-mi convine faptul ca jucam in Elvetia, si nu in Austria”.

Programul meciurilor Romaniei la EURO 2008:
Romånia - Franta, 9 iunie, ora 19.00, Zurich
Romånia - Italia, 13 iunie, ora 21.45, Zurich
Romånia - Olanda, 17 iunie, ora 21.45, Berna

UEFA va infiinta 'ambasade>> pentru suporterii de la turneul final
In fiecare dintre cele opt orase-gazda ale competitiei vor exista asa-numitele Fan Embassies, insemnand centre speciale, unde suporterilor doritori li se vor furniza informatii legate de oras, posibilitati de cazare, activitati de recreere, meciuri etc., tot asa cum fanii vor putea beneficia, de la caz la caz, de asistenta. Aceste 'ambasade>>, unde vor lucra voluntari (in general, suporteri ai echipelor de club elvetiene) familiarizati cu nevoile fanilor si vorbitori ai limbilor tuturor tarilor participante, vor fi amplasate in zonele centrale ale oraselor si in zona garilor. Vor mai fi editate brosuri, care vor veni, la randu-le, in ajutorul suporterilor. In plus, in fiecare gara a celor opt orase-gazda vor exista puncte speciale de informare a suporterilor. Din primavara anului viitor va exista si un site special, destinat exclusiv fanilor, avand adresa www.fanguide2008.net.

Huliganismul reprezinta o amenintare pentru turneul final din vara anului viitor

FRF se va folosi de baza de date a Jandarmeriei si Politiei pentru a-i tria pe sustinatorii tricolorilor

Fenomenul violentei pe si in jurul stadioanelor este principalul motiv de ingrijorare pentru organizatorii turneului final. Chiar daca au scapat de englezi, elvetienii si austriecii se tem ca strazile din orasele lor s-ar putea transforma in teatre de lupta intre nemti, olandezi, turci, italieni si chiar romani. La inceputul lunii decembrie, la Zurich, a avut loc o intalnire intre 120 de reprezentanti ai tarilor calificate, Interpol, Europol, Colpofer si Eurojust. Discutiile s-au axat pe masurile de securitate care vor fi luate in timpul desfasurarii competitiei.

S-a facut schimb de informatii despre huliganii monitorizati in fiecare tara si s-au gandit trasee pentru circulatia acestora. „Este o problema care ne priveste pe toti. An de an, actele de huliganism se sorteaza cu zeci de morti. O competitie de asemenea amploare implica un risc maxim, pentru ca aduce impreuna cei mai periculosi ultrasi. Vom avea, insa, grija ca ei sa fie anihilati”, a declarat Martin Jaggi, coordonatorul proiectului de securitate din Elvetia. Dupa intoarcerea de la reuniunea de la Zurich, Ionut Lupescu a dat o veste prosta teribilistilor care au comis acte de violenta pe stadioanele din Romania. „Noi raspundem in fata UEFA pentru suporterii romani care vor fi la Euro 2008. De aceea, vor fi masuri foarte stricte pentru suporteri. Se va cere ca fiecare sa fie prezent cu datele din buletin, cu poza, cu adresa de domiciliu si asa mai departe. Dar UEFA imi da si dreptul sa folosesc baza de date a Politiei si Jandarmeriei. Iar atunci cand vom considera ca cineva nu merita sa cumpere un bilet, il vom refuza. Pentru ca noi avem nevoie de suporteri adevarati, nu de huligani“, a spus directorul general al FRF. Peste 2.