Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, la dezbaterea politica din Camera Deputatilor pe tema taxei de prima inmatriculare, ca in cazul in care taxa va fi eliminata, „Romania se transforma in lada de gunoi a Europei“. Tariceanu a aratat ca, dupa anul 1990, Romania s-a distins prin importul de haine vechi, de pneuri vechi, de televizoare vechi, iar acum cei care sunt impotriva taxei de prima inmatriculare doresc ca tara noastra sa importe si masini vechi.
„Pledati pentru transformarea Romaniei in lada de gunoi a Europei. Eu cred ca Romania are dreptul sa fie egala cu celelalte state europene si sa nu ne distingem ca parc de vechituri“, le-a spus premierul parlamentarilor care au criticat taxa de prima inmatriculare.
El a incercat sa-i convinga pe deputati ca taxa de prima inmatriculare nu face discriminari si nu se aplica selectiv, ci tuturor masinilor, pentru ca este o „masura de protectie a mediului“.

Premierul: Taxa nu poate fi considerata un lux
Taxa de prima inmatriculare tine cont de norma de poluar e a autovehiculului, de cilindrii, varsta lui, a mai spus premierul, adaugand ca nu este o taxa fiscala.
Potrivit lui Tariceanu, observatiile Comisiei Europene la adresa Romaniei in privinta taxei de prima inmatriculare se refera doar la modul de calcul al valorii taxei in raport cu valoarea reziduala a autovehicului. „Cu alte cuvinte, la valoarea de piata a unui autovehicul de 4.000 de euro nu se poate aplica o taxa de prima inmatriculare de 4.000 de euro“, a explicat primul-ministru, adaugand ca aceste observatii ale CE au fost preluate integral de Guvern.