Constantin Balaceanu-Stolnici a spus ieri ca se retrage din functia de membru de onoare al Academiei. Gestul nu are insa efectele unei demisii.

„Avind in vedere situatia creata, am decis sa ma retrag din activitatea Academiei Romane, desi nu ma simt vinovat fata de Academie". Astfel s-a exprimat Constantin Balaceanu-Stolnici intr-o scrisoare pe care a adresat-o ieri conducerii Academiei. Retragerea academicianului nu a fost insa un act benevol, ci determinat de sugestiile primite din partea colegilor. Astfel, in sedinta Prezidiului, care a avut loc ieri-dimineata, presedintele, vicepresedintii, secretarul general si sefii de sectii din Academie au cazut de acord ca, in conditiile in care Statutul nu le permite excluderea decit in cazul unei condamnari definitive in justitie pentru fapte foarte grave, singura solutie este retragerea acestuia intr-o forma sau alta. Ca urmare, sustin surse din Academie, presedintele Ionel Haiduc l-a sunat pe Constantin Balaceanu-Stolnici si i-a sugerat sa recurga la acest gest. Academicianul s-a prezentat in scurt timp in fata doar a celor din Biroul Prezidiu si si-a sustinut o scurta argumentatie despre colaborarea sa cu Securitatea. Printre altele, in premiera, acesta a spus ca a fost inchis trei luni in perioada comunista si ca activitatea sa in slujba serviciilor secrete ar fi urmarea presiunilor si a santajului, a relatat unul dintre membri.

Este a doua oara cind academicianul corecteaza ceea ce a spus anterior. In urma cu trei saptamini, cind Cotidianul a publicat un articol care arata ca a oferit Securitatii ca informator planul casei lui Vlad Georgescu, directorul de la Europa Libera, Stolnici a negat ca a fost vreodata in casa acestuia si ca Securitatea i-ar fi cerut asa ceva. Ulterior, cind Cotidianul a publicat documentul cu pricina, a recunoscut ca fusese o data. La fel, intr-o scrisoare adresata in urma cu o saptamina Academiei, acesta justifica colaborarea cu Securitatea prin caracterul special al cercetarilor sale si prin obligatia de serviciu, ca sef de sectie medicala la Institutul „Ana Aslan". Ieri, acesta a introdus in calcul o noua varianta: aceea a presiunilor.

Dupa ce a oferit aceasta explicatie colegilor din conducere, Stolnici a scris ieri de fata cu acestia scrisoarea prin care spune ca se retrage. Din punct de vedere juridic, ea nu poate produce efectele unei demisii. La o prima interpretare pe care colegii sai au dat-o scrisorii, o premiera in istoria Academiei, aceasta nu va presupune ca Stolnici nu va mai aparea pe lista membrilor de onoare si nici ca nu va mai primi indemnizatia corespunzatoare functiei, ci doar ca nu va mai lua parte la activitatile stiintifice, festive sau sedinte, precum cea de astazi, a Adunarii Generale. Formalitatea gestului sau a reiesit si din declaratiile pe care le-a facut ulterior pentru Radio Romania Actualitati, unde a vorbit despre o „retragere temporara".

PF Daniel si regele afla astazi daca devin membri Sedinta de Prezidiu de ieri a fost un preambul pentru Adunarea Generala a Academiei, ce se va intruni astazi pentru a decerna premiile pe 2005 ale institutiei, dar prilejul va fi folosit si pentru a decide daca PF Daniel si Regele Mihai I vor deveni membri de onoare. Propunerea in ce-l priveste pe rege este mai veche si i-a apartinut acad. Mihai Draganescu, care voia ca, in acelasi timp, functia sa-i fie acordata si lui Ion Iliescu.