Situatia economiei SUA, din ce in ce mai ingrijoratoareEconomia mondiala se confrunta cu riscul recesiunii pe de o parte, iar in alt plan cu posibilitatea unei inflatii rapide. Cresterea economica globala in acest trimestru si in urmatorul ar putea fi cea mai slaba din ultimii patru ani, in timp ce inflatia ar putea fi cea mai rapida in aceasta decada, declara economistii de la compania JPMorgan Chase & Co, informeaza Bloomberg.
Cea mai mare scadere a preturilor la locuintele americane din ultimii 16 ani s-a cuplat cu restrangerea creditelor de catre banci si a adus cea mai mare economie din lume, cea a SUA, aproape de oprirea cresterii, conform fostului presedinte al Federal Reserve (Fed), Alan Greenspan. In acelasi timp, rapida crestere economica din China si din alte piete emergente ridica preturile la alimente si energie in toata lumea. "Ceea ce ne asteapta este o perioada de stagflatie - adica una cu o crestere incetinita, sau chiar oprita, combinata cu o inflatie in urcare", apreciaza Joachim Fels, co-director in cadrul Morgan Stanley.
In schimb, economistul Martin Feldstein de la Universitatea Harvard face parte din aceia care spun ca va fi mai putin grav fata de ce a indurat lumea in anii 1970 si 1980, cand o crestere de 10% la pretul petrolului a dus inflatia si disponibilizarile la mai mult de 10 procente. Ca si alte banci centrale, Fed se afla intr-o dilema: ce problema sa rezolve mai intai. Modul de raspuns al bancilor centrale va arata ce considera ca prezinta un pericol mai mare - scaderea economiei mondiale sau preturile in plina ascensiune din toata lumea. Pentru moment, traderii de pe pietele futures pariaza ca Fed va ramane concentrata pe o crestere economica, chiar daca ultimele date guvernamentale privind inflatia, a aratat ca preturile de consum au urcat in noiembrie cu cea mai mare viteza din ultimii doi ani. La Bursele de Valori, investitorii au luat in calcul o probabilitate de 76% ca Fed sa reduca cu un alt sfert de punct rata pe dobanda in ianuarie 2008.Inflatia este in ascensiune, iar cererea in scadere"Cu o inflatie in ascensiune si o cerere in scadere, bancile centrale nu au asa multa flexibilitate cum si-ar dori", declara David Hensley, directorul coordonator al departamentului de economie mondial de la JP Morgan Chase din New York. Echipa lui prognozeaza o crestere globala cu 2,4% in acest trimestru, la fel si in urmatorul si o inflatie de 3,5%.
Situatia pare a fi o reeditare a celei din urma cu o generatie, cand, in1982, cresterea economica mondiala a incetinit la 0,7%, in timp ce inflatia a ajuns la o rata anuala de 13,7%, conform datelor compilate de Fondul Monetar International.
"Datele sunt foarte diferite acum fata de cum erau atunci. Din fericire, nu ne-am intors la rata ridicata a inflatiei pe care am avut-o la sfarsitul anilor '70 si la inceputul anilor '80 din pacate", a declarat Feldstein intr-un interviu din 14 decembrie.
Intr-o declaratie in direct la postul de radio ABC, in emisiunea "This Week'', fostul presedinte Fed, Alan Greenspan, a spus ca "remarcabila deflatie" se termina. "Incepem sa avem nu o inflatie ce stagneaza, ci simptomele timpurii ale acesteia", a adaugat acesta.
"Cifrele sunt infricosatoare", a spus Stephen Cecchetti, fostul director al centrului de cercetari al Fed din New York care acum este profesor de economie internationala la Universitatea de Bussines International din Waltham, statul Massachusetts.