"Undeva, la spitalul Fundeni, sunt foarte multi copii care se lupta sa ramana in viata", a subliniat Iuliana Tudor (cea care a inlocuit-o pe proaspata mamica Andreea Marin-Banica), prezentatoarea concertului pe care Ansamblul italian Scaligero l-a sustinut, in scopuri caritabile, luni, pe scena Salii Radio din Bucuresti. Muzicienii si-au donat onorariul pentru copiii internati la Institutul Fundeni.
Pentru prima parte a concertului, Ansamblul Scalei din Milano a ales lucrari de Rossini si Moralacchi, interpretate intr-un mod inedit si antrenant. Intervalul alocat in mod normal pauzei a fost acoperit de un program sustinut de catre Corul de Copii Radio care a interpretat colinde romanesti si straine, dar si cateva piese de gospel. Milanezii au alcatuit pentru a doua parte a concertului un program compus din muzica de film, semnata de Enio Morricone, si suitele "West Side Story" si "Hellenique" de Bernstein, respectiv Iturralde.
Daca spectacolului in sine nu i se poate reprosa mai nimic, altfel stau lucrurile cu publicul prezent la concert. Cum evenimentul a fost unul caritabil, intrarea s-a facut numai pe baza de invitatii, astfel ca Sala Radio nu a fost nici pe departe arhiplina, asa cum s-ar fi intamplat la un spectacol de asemenea talie, daca ar fi fost un concert cu bilete platite. In total, la concert nu au asistat mai mult de trei sute de spectatori, aproximativ o treime din sala ramanand goala, precizeaza Mediafax. De asemenea, a fost evident faptul ca cei aflati la concert nu constituie publicul obisnuit al Salii Radio. In afara de telefoanele care au sunat in timpul concertului, accesele de tuse necontrolate, multi dintre domnii si doamnele cu pretentii care s-au aflat la spectacol au intrat si au iesit din sala de mai multe ori pe parcursul concertului si au vorbit intre ei in timpul recitalului.
Ansamblul Instrumental Scaligero a mai concertat in Romania, la Sibiu, in luna februarie in cadrul programului "Capitala Culturala Europeana 2007", fiind si atunci, si acum un succes. Acesta este compus din 14 muzicieni si a luat nastere ca un dublu cvintet: unul de coarde (doua viori, viola, violoncel si contrabas) si altul de instrumente de suflat (flaut, oboi, clarinet, fagot si corn). Din '98, ansamblului i-a fost adaugat un saxofon, un pian, o armonica, instrumente de percutie - tipice jazzului -, fapt ce i-a permis sa abordeze mai multe stiluri muzicale, de la repertoriul clasic, pana la jazz sau new age.
In foaierul Salii Radio a fost amenajata o expozitie cu vanzare de tablouri si felicitari realizate in Sala de Joaca a Spitalului Fundeni, invitatii la concert putand sa le achizitioneze. Tot spre vanzare a fost expusa si cartea "Speranta ilustrata", un volum cu povestile copiilor spitalizati.
La concertul extraordinar de Craciun, intre oaspeti s-au aflat premierul Calin Popescu Tariceanu, ES, Ambasadorul Italiei in Romania, Daniele Mancini, personalitati ale vietii politice, reprezentantul Patriarhiei, Dorel Motoc.
Productie a ADV Communication, TVR si Radiodifuziune, concertul Scaligero a fost difuzat in direct pe Radio Romania Muzical, iar pe TVR2 si TVR Cultural urmeaza sa fie transmis in saptamana Craciunului. (L.D.)