Piata constructiilor din Romania  va avea nevoie in urmatorii doi ani de aproape 550.000 de muncitori, fata de cei 380.000 de oameni disponibili in prezent, a declarat, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Con
Piata constructiilor din Romania va avea nevoie in urmatorii doi ani de aproape 550.000 de muncitori, fata de cei 380.000 de oameni disponibili in prezent, a declarat, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii.
Deficitul de forta de munca de pe piata constructiilor se ridica astfel la 170.000 de salariati, si inregistreaza o tendinta descendenta, a mai spus oficialul ARACO.
"De la inceputul anului, numarul muncitorilor din sectorul constructiilor a crescut cu aproximativ 50.000. Dupa parerea mea, majoritatea acestora au fost atrasi din zona pietei negre catre cea reglementata", a afirmat Plosceanu.
Oficialul a mai spus ca una dintre solutiile de diminuare a deficitului este pastrarea sau aducerea muncitorilor romani in tara, prin cresterea salarizarii la un nivel comparativ cu cel din tarile europene.
Potrivit lui Plosceanu, salariul minim brut in domeniul constructiilor va creste de la 1 ianuarie cu 27%, la 570 de lei lunar, nivel negociat de patronatele si sindicatele in domeniu. La sfarsitul anului viitor, nivelul salariului minim brut urmeaza sa se majoreze la 700 de lei, iar in 2009 acesta va ajunge la 900 de lei.
O alta solutie pentru diminuarea deficitului de forta de munca, mai putin avantajoasa, potrivit presedintelui ARACO, este utilizarea de muncitori din Asia sau zona fostei Iugoslavii.
"Probabil ca in final vom avea o solutie mixta. In orice caz, angajatorii vor incerca sa ofere salarii mai mari, dar vor plati ce s-a muncit", a spus Plosceanu.ARACO a solicitat FIEC o serie de masuri pentru diminuarea lipsei de forta de muncaARACO a solicitat Federatiei Industriei Europene a Constructiilor, organism cu functie de reprezentare a patronatelor din domeniul constructiilor la nivel european, o serie de masuri pentru diminuarea lipsei fortei de munca, printre care subcontractarea muncitorilor direct de la firmele de constructii si implicarea in atragerea de fonduri structurale pentru instruirea angajatilor.
"Acum doua saptamani, la o intalnire la Bruxelles, am solicitat FIEC ca firmele care vin sa lucreze in Romania sa adere la patronatele locale, iar forta de munca sa nu mai poata fi luata direct de pe piata, ci subcontractata de la companii. Totodata, am cerut federatiei sa faca lobby la nivel european pentru accesarea de fonduri structurale, in vederea pregatirii personalului din Europa Centrala si de Est, precum si implicarea directa in desfasurarea acestor actiuni. Urmeaza sa protocolam aceste solicitari la urmatoarea intalnire de la Dublin, din vara", a mai spus Plosceanu.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat in luna noiembrie ca Romania are un deficit de forta de munca de aproape 500.000 de salariati, in special in constructii, industria grea, industria mecanica si auto.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.