Guvernul a aprobat, in sfarsit, si subventiile promise acum cateva luni cultivatorilor de sfecla de zahar. Acestia vor primi un sprijin financiar de 30 lei/tona pentru anul 2007. Tot pentru acest an, producatorii de orez vor beneficia de o subventie de 500 lei/tona.
Si crescatorii de animale vor primi mai multe subventii aferente anului 2007, a decis Guvernul. Astfel, in vederea sustinerii ameliorarii populatiilor de animale, se vor acorda urmatoarele forme de sprijin: conducerea registrelor genealogice - bovine, 7,5 lei/cap, ovine/caprine, 3,68 lei/cap; controlul oficial al productiei de lapte la ovine si caprine - 5,8 lei/cap; controlul oficial al productiei de lana la ovine ­ 0,50 lei/cap; controlul oficial al productiei de pielicele la ovine ­ 1,0 lei/cap; controlul oficial al productiei de carne de ovine/caprine ­ 0,80 lei/cap. De asemenea, pentru introducerea la nivelul fermelor a tehnicilor, biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie la speciile de animale, respectiv achizitia de containere pentru conservarea materialului seminal congelat cu capacitate de peste 20 de litri si cu autonomie dinamica de peste 90 de zile, fermierii vor primi 3.500 lei/buc. Pentru sustinerea cheltuielilor de testare a masculilor de reproductie se dau 1.000 lei/cap pentru taurasi si 50 lei/cap pentru berbeci, iar pentru tapi ­ 50 lei/cap. De asemenea, se acorda o subventie de 800 lei/cap de animal pentru sustinerea cheltuielilor presupuse de efectuarea testului national de disectie pentru autorizarea echipamentelor de clasificare a carcaselor de porcine.
Hotararea Guvernului prevede si sustinerea imbunatatirii calitatii produselor de origine animala, astfel: imbunatatirea calitatii productiilor de carne prin sustinerea financiara a implementarii sistemului de clasificare a carcaselor ­ carcase porcine E ­ 120 lei/carcasa, carcase porcine U ­ 100 lei/carcasa, bovine ­ 100 lei/carcasa; imbunatatirea calitatii si a parametrilor de productie in cresterea efectivelor prin sustinerea productiilor de carne si oua consum - pentru scrofite din ferme, 150 lei/cap, iar pentru carne de pasare 1,6 lei/cap; imbunatatirea calitatii productiei de miere prin sustinerea familiilor de albine ­ 20 lei/familie de albine; imbunatatirea calitatii si igienei laptelui de vaca destinat procesarii pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeana, respectiv sustinerea laptelui livrat cu numar total de germeni (NTG) mai mic sau egal cu 100.000/ml si un numar de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/ml ­ 0,3 lei/kg;
Hotararea sustine, de asemenea, masurile pentru producerea si comercializarea produselor apicole: pentru achizitionarea de medicamente in vederea combaterii varoozei ­ 6 lei/familie de albine, iar pentru repopularea stupilor prin achizitionarea matcilor din rasa autohtona ­ 15 lei/matca de albine.