Din lipsa de cvorum, senatorii si deputatii nu au reusit ieri sa isi voteze legea privind varsta la care vor iesi la pensie. Dezbaterile vor fi reluate in urmatoarea sesiune, din februarie 2008. Plenul reunit al celor doua Camere a supus ieri la vot
Din lipsa de cvorum, senatorii si deputatii nu au reusit ieri sa isi voteze legea privind varsta la care vor iesi la pensie. Dezbaterile vor fi reluate in urmatoarea sesiune, din februarie 2008. Plenul reunit al celor doua Camere a supus ieri la vot respingerea cererii de reexaminare trimisa de presedintele Traian Basescu catre Legislativ, la proiectul de lege de modificare a Legii privind Statutul deputatilor si al senatorilor. S-au inregistrat 180 de voturi „pentru” si 49 de voturi „impotriva”, insuficiente pentru adoptarea respingerii, fiind vorba despre o lege organica, unde sunt necesare voturile a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor.
Senatorii si deputatii si-au mentinut punctul de vedere, insusindu-si raportul Comisiei Permanente privind Statutul deputatilor si al senatorilor, prin care parlamentarii vor putea iesi la pensie la 63 de ani si dupa 30 de ani de cotizare.
In cererea de reexaminare, presedintele Traian Basescu a solicitat ca varsta de pensionare pentru parlamentari sa fie la 65 de ani. Şeful statului a propus, de asemenea, ca stagiul de cotizare pentru senatori si deputati sa fie de 35 de ani.
Ieri, presedintele Comisiei privind Statutul deputatilor si senatorilor, Titu Ghiorghiof, a declarat in plenul reunit ca, fata de cererea de reexaminare depusa de seful statului, comisia a stabilit ca varsta standard de pensionare pentru femei este de 60 de ani, iar pentru barbati, de 65 de ani.
El a mai aratat ca atingerea varstei standard de pensionare se va realiza, potrivit legii, in 13 ani de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, ceea ce presupune anul 2013, iar perioada de cotizare este de 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati, in aceleasi conditii.
„Analizand prevederile Legii 96 (privind Statutul deputatilor si senatorilor - n.r.), practic, atat deputatii cat si senatorii vor intra sub incidenta acestei legi, iar la data la care aceasta lege a fost adoptata, in 2006, practic, varsta propusa era de 63 de ani, incadrandu-se, astfel, in prevederile Legii 19/2000, privind varsta de pensionare”, a mai aratat Ghiorghiof.
El a explicat ca un deputat sau senator, la implinirea varstei de 63 de ani, nu poate beneficia de pensie decat la incheierea mandatului in care a fost ales sau dupa incetarea mandatului in conditiile legii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.