In ciuda insistentelor Statelor Unite si ale Irakului de a nu interveni dincolo de granita, Ankara a trimis soldati sa faca „ceea ce este necesar".Tancurile trimise de Ankara asteapta la granita Foto: Reuters 300 de militari turci cu arme usoare au trecut, in noaptea de luni spre marti, granita in nordul Irakului, unde se afla tabere ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Stirea a fost data publicitatii de un purtator de cuvint al guvernului kurd din nordul Irakului, iar cei 300 de soldati se pare ca au inaintat trei kilometri in interiorul teritoriului irakian, in triunghiul format de granita dintre Turcia, Irak si Iran. In zona muntoasa nu se afla trupe ale armatei irakiene. Autoritatile locale au mai relatat faptul ca in regiune s-au auzit focuri de arma.

Intrebat despre aceasta incursiune, presedintele turc Abdullah Gul nu a facut precizari despre misiunea militarilor, dar a declarat ca „armata face ceea ce este necesar". Aceasta este prima incursiune a trupelor turce pe teritoriul irakian in cautarea rebelilor kurzi, dupa ce Parlamentul de la Ankara le-a acordat dreptul de a lansa astfel de operatiuni luna trecuta. Armata turca are 100.000 de militari comasati la granita cu Irakul, plus tancuri.

In urma cu doar doua zile, 50 de avioane militare turce patrunsesera in spatiul aerian irakian si bombardasera ceea ce se presupunea a fi tabere ale PKK. Oficialitatile locale kurde anuntasera ca in atac a fost ucisa o femeie si au fost distruse scoli si case. PKK anuntase ca sapte membri ai sai au fost ucisi in atacul aerian. Se presupune ca in muntii din zona de granita se afla aproximativ 3.000 de combatanti PKK.

Incursiunea militara turca a fost lansata in momentul in care Condoleezza Rice se afla intr-o vizita la Kirkuk, un oras bogat in petrol din nordul Irakului, la doar 200 de kilometri de zona penetrata de militari. Potrivirea nu este intimplatoare, avind in vedere ca SUA au insistat pe linga guvernul de la Ankara sa nu intervina pe teritoriul irakian, de teama destabilizarii situatiei din regiunea kurda, singura ce nu se confrunta cu tulburari armate. O clauza din constitutia irakiana prevede organizarea unui referendum la Kirkuk, pentru a se stabili daca orasul se va alatura sau nu regiunii autonome controlate de kurzi, din nord. Referendumul a fost aminat din cauza diviziunilor dintre arabii si kurzii din regiune. Kurzii vad orasul Kirkuk ca fiind capitala lor istorica, dar in timpul lui Saddam Hussein a fost populat in masa de arabi.