Rusia si Serbia se vor opune azi, la Natiunile Unite, modificarii statutului provinciei Kosovo, ceea ce va trimite dosarul in sarcina UE.

Miza dezbaterilor de miercuri din Consiliul de Securitate o constituie modificarea Rezolutiei 1244 din 1999, astfel incit aceasta sa permita inlocuirea misiunii ONU din Kosovo cu o misiune a UE, ceea ce ar insemna aplicarea planului independentei Kosovo. Belgradul si Moscova insista ca modificarea statutului Kosovo sa se produca doar prin adoptarea unei noi rezolutii, avind in vedere ca Rusia va face uz de dreptul sau de veto in cadrul Consiliului de Securitate pentru a bloca un asemenea demers. In urma represiunii armatei sirbe impotriva etnicilor albanezi, Rezolutia 1244 oferea Natiunilor Unite dreptul de a administra provincia Kosovo, desi aceasta a ramas parte integranta a Serbiei.

Diplomatii occidentali insisi recunosc ca este greu de gasit o solutie legala pentru inlocuirea misiunii ONU din Kosovo. „In acest aspect, sirbii si rusii probabil ca au legea de partea lor", a declarat un inalt diplomat european, citat de saptaminalul „The Economist", precizind insa ca decizia privind independenta Kosovo va fi una politica mai mult decit una legala. Diplomati europeni citati de AFP sustin ca un esec al discutiilor de miine va face ca dosarul Kosovo „sa plece catre Europa si Bruxelles in saptaminile si lunile viitoare".

Premierul sirb Vojislav Kostunita s-a deplasat inca de luni la sediul ONU de la New York, pentru a cere respingerea independentei Kosovo. „Putem discuta, sintem pentru un compromis, insa integritatea Serbiei trebuie respectata. Serbia a respins deja crearea unui stat-marioneta pe teritoriul sau", a declarat Kostunita. Serbia va beneficia de sprijinul Rusiei, a carei diplomatie a criticat guvernele occidentale favorabile independentei Kosovo, sustinind ca „situatia din Kosovo ameninta sa conduca la o criza incontrolabila daca solutionarea sa nu este mentinuta in cadrul dreptului international". Partea kosovara va fi reprezentata de presedintele Fatmir Seidju si viitorul premier Hasim Thaci, insa acestia au doar statut de persoane private, reprezentind nu un stat, ci o provincie.