REALITATEA TV a transmis imagini, in premiera, de la accidentul provocat de ministrul Orban

Realitatea TV difuzeaza astazi, pe parcursul intregii zile, in exclusivitate, imagini surprinse de un amator la scurt timp dupa producerea accidentului in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Primele imagini difuzate il arata pe Ludovic Orban invartindu-se in jurul masinilor implicate in accident, pe 16 decembrie 2007, la ora 14.41. Pe fundal se aud comentariile celor care au realizat filmarea si care incet-incet il recunosc pe ministru, desi imaginile sunt destul de neclare din cauza ninsorii abundente din acea zi.

Ministrul Ludovic Orban, care initial a negat ca a fost implicat in vreun accident, este surprins de camera in timp ce vorbeste cu martorii accidentului si alte persoane care se aflau in zona.

Urmariti imaginile difuzate de REALITATEA TV

Orban a mintit de cinci ori! Pe parcursul zilei de ieri au aparut noi informatii esentiale despre accidentul petrecut in zona Cotroceni in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Duminica in jurul orei 14.00, Ludovic Orban cobora pe soseaua Cotroceni cu o masina marca Audi A6, cu numarul B 108825, catre cinematograful Cotroceni. In dreptul Strazii Carol Davila, masina lui Orban ar fi derapat si ar fi intrat intr-un Matiz alb cu numarul CS 96 CXC, parcat pe dreapta, si ar fi lovit si un pieton. Matizul a fost impins, a rupt doi stilpi de pe marginea trotuarului si a fost proiectat in sediul unei agentii imobiliare. Ministrul a plecat de la locul accidentului, iar vreme de 30 de ore politia a sustinut ca nu stie nimic.

Abia luni seara ministrul si soferul Matizului s-au prezentat la politie. Declaratiile date luni seara la Politie de Ludovic Orban si de soferul Matizului sint superficiale si mincinoase, pentru ca au negat existentavreunei victime.

Fotografie realizata la citeva minute dupa ceministrul Orban a parasit, fara masina,locul accidentului Luni seara, in jurul orei 19.00, ministrul Transporturilor a decis sa nu-si mai ascunda fapta si s-a dus la sediul Politiei Rutiere din strada Udriste din Capitala si a anuntat accidentul. La citeva ore dupa el, mai precis la ora 22.00, a venit pentru acelasi scop si Bogdan Spataru, soferul Matizului. Ambele declaratii date nu seamana deloc cu ceea ce li se cere de obicei soferilor implicati in accidente rutiere. Accidentul a avut loc duminica, la prinz, in zona Cotroceni. In jurul orei 14.00, ministrul cobora cu o masina marca Audi A6, cu numarul B 108825, pe soseaua Cotroceni, catre cinematograful Cotroceni. In dreptul Strazii Carol Davila, masina lui Orban a derapat si ar fi intrat intr-un alt autoturism, un Matiz alb cu numarul CS 96 CXC, parcat regulamentar pe dreapta, si a lovit un pieton, informatie negata categoric de politie pina marti seara. Matizul a fost impins, a rupt doi stilpi de pe marginea trotuarului si s-a oprit in fatada agentiei imobiliare Monopoly. Ministrul a fost vazut de martori plecind de la locul accidentului cu victima, iar masinile lovite au ramas pret de aproape o ora in zona. Accidentul nu a fost inregistrat oficial in primele 24 de ore.

Cele doua marturii date la peste 24 de ore dupa accident de cei doi nu au mai mult de cite 10 rinduri fiecare, nu contin desfasuratorul pe ore al evenimentului si, in general, nu dau amanunte multe despre accident. De pilda, Ludovic Orban s-a rezumat sa scrie ca a derapat din cauza ninsorii, ca a pierdut controlul masinii si a intrat in Matizul parcat. El a scris apoi ca a asteptat trei ore venirea politiei, dupa care a plecat. De asemenea, a negat existenta victimei. Dupa accident, Orban a spus ca, in lipsa politistilor, a plecat. Din declaratie reiese ca politistii nu l-au intrebat nici cine a sunat la 112, cu cine a vorbit, unde a dus masina si, mai ales, de ce nu a venit cu masina direct la politie sa declare accidentul.

Soferul Matizului, Bogdan Spataru, a fost si el la fel de laconic in declaratia scrisa. A scris ca in timp ce era in magazinul alimentar a auzit afara o bubuitura, a iesit si a vazut ambele masini lovite. A stat de vorba cu Orban si a constatat ca „nu mirosea a alcool". A confirmat si el lipsa oricarei victime. Apoi a confirmat ca a asteptat si el 2-3 ore, ca nimeni nu a venit la locul accidentului, desi l-a anuntat la 112, si ca, in consecinta, a plecat de acolo.

Intr-o discutie cu Robert Turcescu, Orban a povestit varianta accidentului pentru public: „Ma intorceam de la o petrecere a unui coleg de-ai fiului meu si intentionam sa merg la Comandamentul de deszapezire, ca incepuse ninsoarea". A repetat ca a stat circa trei ore la locul accidentului, ca soferul Matizului ar fi sunat la 112, „dar n-a venit nici un echipaj in timpul cind am stat eu acolo. Pe urma, am plecat cu masina, pentru ca incepuse lumea sa loveasca masina cu picioarele, de revolta’’.

A refuzat, din nou, sa vorbeasca despre o eventuala victima si a spus ca e ravasit pentru ca are probleme medicale in familie. A pozat drept victima a unui linsaj mediatic, iar accidentul nu-l considera subiect de dezbatere publica.

Politistii au continuat sa bijbiie si in restul zilei de ieri. Astfel, traseul urmat de masinile tamponate a fost un subiect total confuz. Initial, ni s-a explicat ca ambele masini au fost duse intr-un service, al carui nume a fost tinut secret, unde politistii s-au deplasat si au facut constatarea accidentului pentru a elibera autorizatia de reparatie. Apoi, purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a spus ca masinile au fost duse pe o strada din sectorul 4 si lasate acolo.

Marius Tache, purtator de cuvint al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, a declarat aseara tirziu ca seful Politiei Rutiere, Marian Motoc, va fi supus anchetei Corpului de Control al ministerului.(Goergeta Ghidovat, Razvan Vintilescu)

Si totusi, exista o victima Politia Capitalei a declarat aseara pentru Cotidianul ca a gasit victima accidentului lui Ludovic Orban, insa familia acesteia nu va depune plingere.

Ministrul a ranit la brat o eleva minora, pe nume Simona, desi a negat cu vehementa existenta unei victime in accidentul in care a fost implicat. O posibila explicatie a atitudinii parintilor minorei, care in fata ziaristilor nu au recunoscut ranirea, ar putea fi existenta unei intelegeri financiare intre acestia si ministrul Orban, ceea ce reiese si dintr-o convorbire telefonica intre un reporter al Antenei 3 si o matusa a Simonei.

In prima faza, reporterul ii adreseaza femeii o intrebare din partea ministrului, referitoare la starea fetitei. Aceasta ii transmite ca „este bine". Jurnalista vrea sa stie daca familia a fost cautata de presa, dar matusa ii da asigurari ca nimeni nu a suflat o vorba: „Tot tatoneaza pe aici! Stati linistiti din partea noastra. Asa cum stie... Ramine cum s-a stabilit!". Din aceeasi discutie, ziarista afla ca victima a mers la scoala si ca „totul e in regula". Cind este intrebata daca au nevoie de bani, matusa a raspuns: „Vorbim. Asa cum a ramas...".

Insa, la finalul convorbirii, matusa Simonei spune ca nu stie nimic de suma de bani stabilita initial, adaugind ca „a vorbit (n.red. - Ludovic Orban) cu tatal ei". „O mai doare mina pe Simona?", mai vrea sa stie jurnalista. „Nu e nevoie de nimic deocamdata. Restul ramine asa cum am stabilit!", a mai spus matusa. (Diana Lazar, Georgeta Ghidovat)

Politia il tine in brate pe Orban Dupa doua zile in care a negat ca ar avea cunostinta de accidentul al carui autor a fost Orban, Politia recunoaste ca a primit un apel de la 112 in care s-a anuntat si o victima. Si ministrul Internelor a spus un neadevar ieri. Marian Motoc, seful Politiei Rutiere In cursul zilelor de duminica si luni, Politia a negat faptul ca ar fi avut cunostinta de accidentul in care a fost implicat Ludovic Orban. Insa apelul facut la putin timp dupa accident, de o persoana anonima, la numarul de urgenta 112, demonstreaza contrariul. Potrivit Serviciului de Ambulanta, s-a anuntat existenta unei victime in urma accidentului rutier. Cum este firesc, apelul a fost directionat si catre Politie. Ca urmare, seful Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei a fost nevoit sa recunoasca ieri ca un echipaj de la Ambulanta a mers la fata locului. Ceea ce demonstreaza ca Politia a mintit de la bun inceput. In orice caz, raspunsurile de la autoritati au venit cu foarte mare dificultate.

Planul de musamalizare al Politiei a fost rasturnat ieri, in momentul in care Serviciul de Ambulanta a recunoscut existenta apelului cu victima si faptul ca un echipaj s-a deplasat duminica la locul accidentului.

„La Serviciul de Ambulanta exista inregistrarea unei solicitari in jurul orei 14.39, in ziua de duminica, 15 decembrie, pentru o interventie pe Soseaua Cotroceni, vizavi de Gradina Botanica, in cazul unei victime ce a suferit un politraumatism in urma unui accident auto. Salvarea a ajuns acolo la 14.49, dar nu a mai gasit pe nimeni. Erau doar masinile", a declarat pentru Cotidianul Lucia Oana, medicul coordonator al Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti.

Astfel, dintr-un foc, doua dintre afirmatiile lui Ludovic Orban sint spulberate: cineva a sesizat Salvarea cu privire la existenta unei victime, in timp ce ministrul sustine ca nu a mai fost nimeni implicat in accident, in afara celor doua masini, precum si faptul ca la ora 14.49 Salvarea nu l-a mai gasit pe Orban la locul accidentului, in timp ce el sustine ca a mai ramas acolo trei ore.

Politia a stiut de accident. Acesta este adevarul ascuns de politisti timp de doua zile. Abia ieri, dupa ce Serviciul de Ambulanta a anuntat ca a fost informat de existenta unei victime in urma accidentului comis de Ludovic Orban, Politia Rutiera a revenit asupra declaratiilor in care nega faptul ca ar fi avut cunostinta de existenta accidentului. „Politistii au verificat anuntul primit prin 112. Un echipaj s-a deplasat in zona, dar, ca si cel de la Salvare, nu a vazut masinile implicate in accident. Va reamintesc ca erau conditii de ninsoare abundenta si ei au declarat ca nu au vazut nimic, mai ales ca apelul nu a specificat clar unde anume pe soseaua Cotroceni s-a petrecut accidentul. Dar avem dovada ca politistii au fost acolo pentru ca au alimentat la o benzinarie. Avem dovada pentru ca exista bonul", a declarat pentru Cotidianul comisarul-sef Marian Motoc, seful Brigazii de Politie Rutiera. (Goergeta Ghidovat, Razvan Vintilescu)

Cele cinci minciuni ale ministrului De duminica la prinz si pina luni seara la ora 19.00, cind Orban s-a dus sa declare accidentul, atit politia, cit si ministrul Transporturilor au spus ca nu stiu nimic despre incident. Iar pina marti la prinz, la ora 12.30, cind Orban a avut o discutie cu directorul editorial al Cotidianului, ministrul Transporturilor a spus cinci minciuni. Iata-le:Orban a declarat ierica el e singura victimaa accidentului de duminica Prima minciuna a spus-o duminica seara, cind, intrebat de redactorul Cotidianului daca a fost implicat intr-un accident, el a negat intr-o prima faza. Apoi redactorul a insistat si Orban a inchis brusc discutia: „Sint pe autostrada, conduc, suna-ma mai tirziu". Sunat mai tirziu, Orban nu a mai raspuns la telefon. Abia luni seara, la ora 19.00, el a venit la Politie si a recunoscut accidentul. A doua minciuna a aparut luni seara, in declaratia data politiei, cind a spus ca evenimentul rutier in care a fost implicat nu s-a soldat cu victime. Il contrazic martorii din zona care au vazut cum in impact a fost lovita o fata in virsta de 17 ani ,care ar fi plecat cu Orban de la locul accidentului. O proba convingatoare o constituie apelul facut la numarul de urgenta 112 si care confirma ca cineva a sunat si a cerut ajutorul Ambulantei pentru ca din accident ar fi rezultat o victima.

„La Serviciul de Ambulanta exista inregistrarea unei solicitari in jurul orei 14.39 in ziua de duminica, 15 decembrie, pentru o interventie pe soseaua Cotroceni, vizavi de Gradina Botanica, in cazul unei victime ce a suferit un politraumatism in urma unui accident auto. Salvarea a ajuns acolo la ora 14.49, dar nu a mai gasit pe nimeni. Erau doar masinile", a declarat pentru Cotidianul Lucia Oana, medicul coordonator al Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti. Mai tirziu, Antena 3 a reusit sa stea de vorba cu matusa fetei, o eleva pe nume Simona, care a recunoscut, implicit, ca s-a inteles cu Orban.

A treia minciuna reiese din declaratia ministrului Orban facuta intr-o discutie cu Robert Turcescu, directorul editorial al Cotidianului. Orban a spus ca „soferul Matizului lovit a sunat la 112, dar n-a venit nici un echipaj in timpul cind am stat eu acolo". In realitate, nici Ludovic Orban si nici Bogdan Spataru, soferul Matizului, n-au sunat la 112, ci, potrivit unor surse din Politie, ar fi fost un anonim care a reclamat accidentul soldat cu victima. Autorul anonim al telefonului a fost confirmat si de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Al patrulea neadevar spus de Orban a fost scris si in declaratia data la Politie, dar si in cea facuta publica ieri, la Parlament, cum ca el, ministrul Transporturilor, si soferul au stat trei ore la locul faptei si au asteptat politia. Martorii din zona sustin ca Orban a plecat in mai putin de o ora din zona. In plus, Ambulanta sosita la fata locului la 14.49, la mai putin de o ora dupa accident, nu a mai gasit nici victima si nici pe Orban la locul accidentului, desi el sustine ca a mai ramas acolo trei ore.

Ludovic Orban a mintit si cind a declarat azi, la Parlament, ca nu a facut nici o interventie pentru musamalizarea evenimentului. „Sint un cetatean al Romaniei, nu ma prevalez de functia de ministru, dovada in acest sens fiind faptul ca raspund exact ca orice cetatean", a mai spus ministrul Transporturilor. Apoi a adaugat ca a lasat lucrurile sa se desfasoare si ca nu ar fi incercat sa intervina nici macar pe linga colegul sau de la Interne pentru a scapa de consecintele accidentului. In realitate, ministrul Orban a incercat luni sa blocheze cel putin in doua publicatii aparitia materialelor care anuntau accidentul pe care il provocase, ajutindu-se de pozitia sa politica. (Simona Popa)

„Ar fi bine ca si ministrul David sa-si dea demisia" Politicienii comenteaza dur atitudinea lui Ludovic Orban, exceptie facind doar colegii sai de partid si de Cabinet.Vasile Blaga, ca fost ministru, stiecum sta treaba cu telefoanele Cristian David, ministru al Internelor: „Din informatiile pe care le avem, potrivit celor declarate, acest accident este o tamponare usoara, care nu comporta prezenta Politiei si a putut fi raportat ulterior. Nu am de ce sa discut eu cu domnul Orban despre acest eveniment, este o problema care intra in competenta Politiei Rutiere." Vasile Blaga, fost minsitru al Internelor: Faptul ca Politia, in special ministrul Internelor, Cristian David, a avut cunostinta despre accidentul in care a fost implicat Orban a fost sustinut si de fostul ministru al Internelor Vasile Blaga. El a declarat ca, pe vremea cind era ministru, afla despre accidente in urmatoarele cinci minute de la comiterea lor. „Ar fi bine ca ministrul David sa-si dea demisia", a mai spus Vasile Blaga.

Calin Popescu Tariceanu, premier: „Politia Rutiera trebuie sa isi faca treaba in aceasta situatie."

Raluca Turcan, PD-L: „Tin sa punctez meritul presei pentru ca a scos la iveala acest accident. Totodata sint de semnalat vulnerabilitatile legii care permite unei persoane sa plece de la locul accidentului, evitind sa arate astfel starea in care a fost in momentul accidentului. Meritul presei consta si in puterea de a dezvalui o incercare de musamalizare evidenta a accidentului unui demnitar."

Elena Udrea, secretar general PD-L: „Mi se pare ca atitudinea domnului Orban seamana perfect cu cea a sefului Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, care a fost surprins in mijlocul strazii la volan si a declarat ca a adormit. E o gluma scuza cu deszapezirea. Nu vreau sa spun care sint motivele pentru care nu a anuntat imediat accidentul, dar cind s-a dus era mult prea tirziu pentru a se mai putea depista in ce conditii conducea."

Marian Saniuta, fost ministru al Internelor PSD: „Politia are ocazia sa demonstreze ca legea e una pentru toti. Astept asadar sa se aplice legea in acest caz. Din alt punct de vedere, ma consterneaza atitudinea unui demnitar al statului roman."

Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM: „Intotdeauna cind aud de un accident de masina, eu, ca sofer amator ce sint, imi spun slava Cerului! ca nu a avut consecinte grave. Urmeaza ca autoritatile sa stabileasca responsabilitatile in cazul fiecarui cetatean."

Bogdan Ciuca, purtator de cuvint PC: „Probabil ca nu ar fi fost nimic spectaculos daca nu ar fi fost vorba de un ministru si daca nu ar fi intirziat sa se prezinte la Politie. Cred ca cei de la Politia Rutiera trebuie sa se ocupe de acest accident in care a fost implicat orice conducator auto. E o problema care tine de Politia Rutiera."

Cozmin Gusa, presedinte PIN: „Daca a fost perfect constient in momentul in care a facut treaba asta, plecind de acolo, e o dovada de lasitate, si, daca nici nu e adevarat ce zice, atunci orice comentariu e de prisos." (Dan Duca)

Accidentul lui Orban, rating mare la Realitatea Realitatea TV a fost lider de piata la nivel urban, marti, intre orele 23.00 si 24.00, in timpul emisiunii "Intamplare sau destin".

Marti 18 decembrie, in intervalul 23:00 - 24:00, Realitatea TV a fost postul de televiziune cu cea mai mare audienta din Romania, la nivel urban. Acest lucru s-a intamplat in timpul emisiunii "Intamplare sau destin", cand postul a fost urmarit in medie, in fiecare minut, la nivel urban, de 269.000 de telespectatori si a avut o cota de piata de 10,7%, potrivit datelor TNS - AGB International.

Varful de audienta al emisiunii s-a situat la ora 22:59, atunci cand 370.000 de persoane din mediul urban urmareau Realitatea TV. In acel moment, postul de televiziune a inregistrat o cota de piata de 12,1%, la nivel urban.

In intervalul orar in care a fost difuzata emisiunea, 22:00 - 24:00, postul a fost urmarit la nivel urban, in fiecare minut, in medie de catre 248.000 de telespectatori. Postul a inregistrat astfel, la nivel urban, un rating mediu de 2,5% si o cota de piata de 7,8%.

Editia de marti a emisiunii "Intamplare sau destin", moderata de Mihai Tatulici si Robert Turcescu, a dezbatut accidentul in care a fost implicat ministrul Ludovic Orban. Emisiunea i-a avut ca invitati, printre altii, pe Victor Ponta, Cristian Boureanu, Liviu Avram, Adriana Saftoiu si Mircea Kivu, iar seful IGPR a avut interventii in direct.

Emisiunea va fi difuzata numai in aceasta saptamana, in fiecare zi pana joi, intre orele 22:00 si 24:00, iar vineri emisiunea va fi transmisa intre orele 23:00 si 24:00.

Ludovic Orban danseaza si cinta, pe www.cotidianul.ro/select Cum s-a suit Basescu dupa un sprit la volan, pe www.cotidianul.ro/select