Profesorul Dorin Sarafoleanu explica tusea motivata de une­le necazuri in sfera nasului, gatului si urechilor. Din pricina laringelui iritat apare tusea in boala de reflux gastroesofagian. Stand culcati, suferinzii simt ca su­cu
Profesorul Dorin Sarafoleanu explica tusea motivata de une­le necazuri in sfera nasului, gatului si urechilor. Din pricina laringelui iritat apare tusea in boala de reflux gastroesofagian. Stand culcati, suferinzii simt ca su­cu­rile acide din stomac pornesc inapoi spre gura pe contrasens si, firesc, irita laringele. Consecinta este ca, pe langa necazul arsurilor pe esofag, apare si aceasta tuse iritativa. Feno­me­nul de tuse laringiana apare si la oamenii care lucreaza in mediul to­xic. Trecand la zona de bronsii si pla­mani, tusea apare la fumatori, dar si la cei cu astm bronsic sau la bolnavii de cancer bronho-pulmonar. Exista si o alta categorie de tuse, generata de unele medicamente luate pe termen lung, de exemplu tusea hipertensi­vi­lor, care se trateaza zilnic cu betablocante. Exista si o tuse cardiaca in insuficienta cardiaca. Bineinteles ca tusea poate avea si cauze alergice. In arborele traheeo-bronsic pot intra si corpi straini, mai ales la copiii care se joaca cu boabe de fasole, de mazare, pe care le inspira, si se ajunge la tuse. Exista si o tuse psihogena, la oamenii cu boli psihice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.