"La un sfert de secol de cand a plecat dintre noi undeva, intr-o lume mai buna, as vrea sa istorisim discret si pe scurt povestea ei. Cel mai potrivit omagiu care i s-ar putea aduce astazi este un album cu chipul ei", scrie Principele Radu in cartea
"La un sfert de secol de cand a plecat dintre noi undeva, intr-o lume mai buna, as vrea sa istorisim discret si pe scurt povestea ei. Cel mai potrivit omagiu care i s-ar putea aduce astazi este un album cu chipul ei", scrie Principele Radu in cartea dedicata Reginei Elena. Alteta sa regala Principesa Elena a Greciei si Danemarcei s-a nascut la Atena, in ziua de 3 mai 1896 si a ajuns in tara noastra in 1920, casatorindu-se cu Principele Carol. O descriere emotionanta a personalitatii Reginei Elena de catre principesa Margareta constituie prima parte a volumului. "Bunica mea a fost ghidul meu spiritual, mentorul, steaua calauzitoare. Ea m-a invatat multe despre viata, mi-a deschis ochii catre tot ce este frumos si bun pe lume, mi-a aratat ceea ce este urat sau primejdios, dar m-a lasat sa invat din propriile greseli", marturiseste Principesa Margareta. Implicarea Reginei Elena in salvarea vietilor evreilor in timpul regimului Antonescu ii va aduce post-mortem medalia "Drept intre popoare" din partea Yad Vashem, institutul national israelian pentru comemorarea vesnica a victimelor din perioada Holocaustului. In partea a doua, Principele Radu realizeaza o scurta prezentare a vietii Reginei, cu bucuriile si momentele mai putin placute din viata acesteia. "Regina - mama Elena ramane un simbol pentru familia noastra si un exemplu european. Aruncarea in uitare a Reginei- mame Elena nu este o vulnerabilitate a Familiei Regale, este o vulnerabilitate a societatii romanesti", declara Principele Radu. Albumul se incheie cu evocarea personalitatii Reginei Elena de catre Regina Ana. (C. ANDREI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.