Reprezentantii Executivului lauda proiectul pe care l-au propus
PSD, PRM si PC afirma ca bugetul este nerealist, dar ca il vor aprobaSenatorii si deputatii au inceput ieri dezbaterile pe proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2008. In prima parte a sedintei, atat primul-ministru, cat si ministrul Economiei si Finantelor au rostit discursuri extrem de optimiste despre mersul economiei romanesti si proiectul pe care il propun spre adoptare.
"Am promis in decembrie 2004, la votul de investitura, sa reconstruim bunastarea. (...) Au fost trei ani de mandat care au reprezentat pentru Romania trei ani de crestere economica ridicata, constanta si sanatoasa!", a spus Tariceanu. El a adaugat ca in acesti trei ani,datorita politicilor liberale, economia romaneasca a sfidat conditiile nefavorabile si a avut o crestere medie anuala de 6%, comparativ cu media de 5,4% in primii ani ai guvernarii trecute.
In privinta anului viitor, primul-ministru a spus ca proiectia bugetara este una echilibrata si permite dezvoltarea in continuare a Romaniei. "Am asezat cheltuielile pe o baza solida si sanatoasa, nu crestem impozitele si taxele, nici nu introducem altele noi", a declarat Tariceanu. El a aratat ca bugetul va fi alimentat din rezultatele cresterii economice, imbunatatirea disciplinei fiscale si largirea bazei de impozitare. Primul-ministru a cerut parlamentarilor sa renunte la lupte politice si actiuni electorale si sa voteze proiectul de buget.Vosganian: Bugetul este expresia a 4 ani de dezvoltare economicaMinistrul Economiei si Finantelor, liberalul Varujan Vosganian, si-a exprimat speranta ca plenul Parlamentului va valida bugetul de stat si al asigurarilor sociale pe 2008, un buget care reprezinta „expresia a patru ani de dezvoltare economica”.
„Nu inteleg cum se poate vorbi, de la tribuna Parlamentului, despre o situatie economica deteriorata, cand 2006 si 2007 sunt cei mai buni ani economici din istoria Romaniei”, a afirmat ministrul PNL. De asemenea, el a acuzat reprezentantii PD ca au refuzat dialogul legat de buget.PRM va vota favorabil, desi considera bugetul ca fiind "nerealist""Desi constructia bugetara pe 2008 contine erori mari si abordari gresite, ceea ce ar impune un vot impotriva, tinand seama ca multe dintre amendamentele noastre au fost acceptate multumitor in comisii, iar altele vor fi aprobate, cu siguranta, in plenul Camerelor reunite, grupurile parlamentare ale PRM vor da un vot favorabil", a anuntat senatorul PRM Carol Dina.“Estimarea Guvernului este hiperoptimista”„Guvernul ne-a prezentat cativa parametri de fundamentare care sunt nerealisti. BNR si prognozele internationale ne spun ca nu avem cum sa ne propunem anul viitor o inflatie de doar 3,5%, cand suntem, in acest an, la 7%.
De asemenea, avem o prognoza de absorbtie de fonduri europene de 50-60%, care in comparatie cu rata minuscula din acest an, intre 0% si 2%, reprezinta o viziune hiperoptimista”, a afirmat Mircea Geoana. Parlamentarii social-democrati conditioneaza sustinerea bugetului de un acord intre Guvern si sindicate.Conform Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, amendamentele si articolele sunt adoptate daca intrunesc majoritatea de voturi a deputatilor si senatorilor prezenti la lucrarile sedintei comune. Dupa terminarea dezbaterii pe articole, proiectele de legi se supun in intregime votului final al deputatilor si senatorilor si se considera adoptate daca intrunesc votul majoritatii deputatilor si senatorilor.