In noiembrie s-au tranzactionat in medie doar 14,2 mil. euro
Deficitul de cont curent si inflatia, principalii factori determinantiDeteriorarea deficitului de cont curent, inflatia, dar si inrautatirea perspectivei ratingului de tara din partea
In noiembrie s-au tranzactionat in medie doar 14,2 mil. euro
Deficitul de cont curent si inflatia, principalii factori determinantiDeteriorarea deficitului de cont curent, inflatia, dar si inrautatirea perspectivei ratingului de tara din partea agentiei de evaluare Standard & Poor's au determinat in ultimele luni o diminuare a interesului investitorilor fata de piata financiara romaneasca, se arata intr-un comunicat al societatii de administrare a fondurilor deschise de investitii East Capital.
"Declinul indicatorilor macroeconomici fundamentali a condus la scaderea apetitului investitorilor fata de piata financiara romaneasca: volumul mediu tranzactionat in noiembrie a fost de 14,2 milioane Euro, fata de 22,8 milioane Euro in luna iulie", a subliniat Marcus Svedberg, economist-sef in cadrul companiei East Capital. Indicatorii macroeconomici din Romania au inceput sa dea semne de deteriorare in ultimele luni, se arata in comunicat. Astfel, economistii East Capital arata ca deficitul de cont curent s-a accentuat si a avut o crestere anuala de 87% in primele opt luni din 2007 comparativ cu intervalul similar din 2006, intrucat importurile masive au continuat sa mareasca puternic deficitul comercial. Potrivit datelor bancii centrale, contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele zece luni un deficit de 13,34 miliarde euro, in crestere cu 71,7% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut, reprezentand 11,3% din PIB-ul estimat pentru 2007. Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 14,03 miliarde euro, mai mare cu 61,8% fata de de ianuarie-octombrie 2006.
Din cauza cresterii deficitului de cont curent si a cheltuielilor avute in vedere de Guvernul de la Bucuresti, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus, la inceputul lunii noiembrie, la “negativ” de la “stabil” perspectiva asociata ratingului suveran acordat Romaniei. "Revizuirea perspectivei reflecta raspunsul limitat al politicilor Guvernului fata de cresterea rapida a dezechilibrelor externe. Politicile fiscale si de venituri au un caracter expansiv si exista sansele ca viitoarele alegeri sa stimuleze cresterea in continuare a cheltuielilor", a apreciat agentia de rating.
Totodata, in comunicatul companiei se arata ca banca centrala a urcat inflatia prognozata pentru 2007 la 5,7%, fata de plafonul de 5% stabilit initial. In luna noiembrie preturile de consum din Romania au urcat cu 0,93%, inflatia anuala ajungand la un nivel de 6,67%, pe fondul unor scumpiri importante de 1,21% in sectorul serviciilor. Comparativ cu decembrie 2006, preturile de consum au consemnat o crestere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anuntata de Banca Nationala a Romaniei pentru intregul an.Inflatia din Europa de Sud-Est ridica noi semne de intrebareDe asemenea, analistii de la East Capital atrag atentia si asupra inflatiei inregistrate in ultima perioada la nivelul intregii regiuni. "Perioada hiperinflatiei este de mult apusa in toata Europa de Est, insa cresterea preturilor din ultima perioada ridica noi semne de intrebare privind nivelul inflatiei in zona.
Desi recentele presiuni inflationiste sunt problematice, e important sa facem diferenta intre socurile inflationiste pe termen scurt si, respectiv, trendul general al inflatiei pe termen lung.
Previziunile privind inflatia in 2008 nu sunt omogene in ceea ce priveste Europa de Sud-Est si ne asteptam ca inflatia sa inceapa a creste din nou in unele tari, in timp ce va continua sa scada in altele", arata Marcus Svedberg.
Ca principala cauza a inflatiei in Europa de Est o constituie cresterea preturilor atat la alimente, cat si la energie, ceea ce economistii definesc drept un soc temporar al preturilor.
Analistii arata ca scumpirea energiei nu este un lucru nou, avand in vedere ca pretul petrolului a crescut constant catre nivelul "magic" de 100 USD barilul, comparativ cu media anului 2006 de 65 dolari barilul.
In privinta scumpirii alimentelor, aceasta s-a manifestat mult mai recent si are un impact mai direct asupra inflatiei si indicelui preturilor de consum.
"Cresterile temporare de preturi pe care le vedem astazi sunt problematice pe termen scurt, dar nu sunt neaparat mari obstacole pe termen lung, atat timp cat actualele preturi mari ale energiei si materiilor prime alimentare vor scadea. Nici faptul ca unele guverne cheltuiesc mai mult in anii electorali nu este un motiv de ingrijorare, cu conditia ca acest lucru sa nu le scape efectiv din maini.
Este important sa ne amintim ca toate tarile din Europa de Est au facut progrese remarcabile in scaderea inflatiei in acelasi timp in care au inregistrat cresteri economice rapide, insa toate aceste state trebuie sa continue lupta pe termen lung impotriva "fantomei" inflatiei pentru a se putea dezvolta mai departe", conchide economistul sef al East Capital.Potrivit biroului de statistica Eurostat, Romania se situeaza pe locul cinci in Uniunea Europeana in functie de valoarea deficitului comercial din primele noua luni ale acestui an, in urcare cu doua pozitii fata de perioada similara din 2006. Valoarea deficitului comercial al Romaniei se situa, la finele lunii septembrie, la 15 miliarde de euro, fata de 9,6 miliarde de euro in intervalul corespunzator din 2006. Cel mai inalt deficit comercial, de 100 de miliarde de euro, a fost consemnat de Marea Britanie, iar cel mai ridicat surplus, in valoare de 146,8 miliarde de euro, de Germania.
In ceea ce priveste inflatia, Romania se afla pe pozitia a sasea in UE, aceasta atingand in noiembrie nivelul de 6,8%, dupa cel de 6,9% raportat cu o luna in urma. Cele mai ridicate valori au fost consemnate in tarile baltice si in Bulgaria


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.