Apropierea Craciunului a redus volumul tranzactiilor din piata valutara, care se vor majora spre finele saptamanii, atunci cand exportatorii vor vinde valuta pentru a-si achita obligatiile la bugetul de stat. Cursul mediu al euro a scazut de la 3,558
Apropierea Craciunului a redus volumul tranzactiilor din piata valutara, care se vor majora spre finele saptamanii, atunci cand exportatorii vor vinde valuta pentru a-si achita obligatiile la bugetul de stat. Cursul mediu al euro a scazut de la 3,5584 la 3,5568 lei. Deschiderea s-a realizat la 3,5370 - 3,5410 lei, in usoara crestere fata de inchiderea de luni. Cateva ordine de vanzare de lei au urcat moneda unica pana la un maxim de tranzactionare de 3,5610 lei, dupa care leul a inceput sa se aprecieze, in ton cu celelalte monede din zona. Astfel, in jurul orei 16:00, cotatiile din piata erau de 3,5330 - 3,5420 lei. Volatilitatea ridicata a cotatiilor euro poate fi pusa pe seama mentinerii unui sentiment de aversiune fata de risc a investitorilor straini, datorita situatiei incordate de pe marile piete financiare, unde dolarul a inregistrat aprecieri fata de euro iar cele mai mari banci centrale au injectat miliarde de euro si dolari in piata pentru a calma spiritele, inca incinse dupa criza declansata de fondurile ipotecare americane cu grad de risc ridicat, asa-numitele "sub-prime". Dobanzile interbancare depozitele overnight au coborat ieri la 5-6% pe an, fata de 7 - 8%, saptamana trecuta, iar cele one week la 6 - 7%, pentru ca se apropie sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii. In plus, se vehiculeaza si mai multe sume restituite din oferta Transgaz, potrivit dealerilor. Cursul mediu al dolarului a scazut la randul sau de la 2,4789 lei, acum doua zile, la 2,4709 lei. Pe pietele internationale, paritatea euro/dolar s-a mentinut sub pragul de 1,45 dolari, ea fluctuand intre 1,4368 si 1,4436 dolari, dupa ce luni a fost atins un maxim de 1,4332 dolari. Usoara crestere a euro a fost cauzata de anuntul privind scaderea in noiembrie cu 3,7%, fata de octombrie, a numarului de constructii noi din SUA, iar permisele de constructie au scazut la valori comparabile cu cele din iunie 1993.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.