Guvernul liberal este imunla propriile esecuri, pe carele arunca, precum un soi de lepra, pe pielea altora.

Cit de des l-ati auzit pe Calin Popescu Tariceanu vorbind despre coruptie? Vorbind fara ocolisuri, fara insinuari mai mult sau mai putin reusite? L-ati auzit sa vorbeasca transant in toiul scandalului Remes? Sau sa comenteze modul in care s-au repartizat vilele construite de ANL clientelei politice? Ori poate sa justifice cum ministri din propriul partid sint exemple perene de pus la gazeta de perete in sectiunea „Asa nu"?

In schimb, iata un exemplu despre o astfel de iesire viteaza: zilele trecute i-a acuzat direct pe profesorii care dau meditatii ca fiind cel mai mare rau din sistemul educational. Ei sint, din punct de vedere economic, niste infractori si fac evaziune fiscala, a sugerat prim-ministrul. Dar, ca orice personaj tragic ajuns in rolul de a-si ucide propria drama cu un act comic, Tariceanu a faultat logica, bunul-simt si statisticile oficiale, transformind denuntarea coruptiei intr-o incercare lamentabila de a abate reflectoarele de pe esecurile propriei guvernari.

Atit el, cit si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, considera ca tezele nationale cu subiect unic pentru elevii de gimnaziu au fost un succes. Notele mari au fost mai abundente decit inundatiile din ultimii ani si au incins imaginatia celor ce cred ca invatamintul romanesc e performant, mai mult decit arsitele ce s-au intercalat cu inundatiile respective. Totusi, notele de la bacalaureatul din vara arata ca generatiile ce parasesc liceul sint mai aproape de note precum 4, 5 sau 6 decit de evaluari cu 9 si 10. Adica, in conditiile in care plecam de la ipoteza ca tezele nationale si bacalaureatul s-au desfasurat fara fraude si reflecta adevarata valoare a scolii romanesti, vedem cum elevii devin mai prosti in timpul liceului. Ceea ce face ca parintii elevilor aflati in pericol sa angajeze meditatori pentru a corecta deficientele educatiei de stat. Asta inseamna ca primul-ministru, atacindu-i pe meditatori, ii critica si pe parinti, tocmai pentru ca vor sa aiba copii instruiti.

Tariceanu a gresit strategia. Mizind totul pe ideea ca liberalii au avut o guvernare fara esecuri, nu poate sa evite insa confruntarea cu realitatea. Si atunci, pentru a explica diferenta dintre teorie si practica pune in scena un spectacol ieftin. Precum un clovn care incearca sa faca din Hamlet un serial de comedie pe intelesul adolescentilor.