Cercetatorii americani lucreaza la o metoda de transformare a bioxidului de carbon in monoxid de carbon, pentru a obtine astfel, din nou, combustibili.

Energia solara va fi folosita pentru a inversa procesul de combustie si a transforma bioxidul de carbon in benzina, spera cercetatorii de la Sandia National Laboratories din New Mexico, SUA. Ei lucreaza la un nou tip de reactor care sa „reenergizeze" chimic acest gaz de sera, precizeaza „Technology Review".Noua inventie se bazeaza pe o reactie termochimica in doua etape in urma carora bioxidul de carbon se fragmenteaza si produce monoxid de carbon, explica Nathan Siegel, unul dintre coordonatorii proiectului. Monoxidul de carbon poate fi apoi folosit pentru a produce, prin metode conventionale, diversi combustibili, precum metanolul si benzina. „Reactorul va functiona fie cu bioxid de carbon pentru a produce monoxid de carbon, fie cu apa pentru a genera hidrogen", spune Siegel. Cel putin asa stau lucrurile in teorie. In ciuda potentialului urias, proiectul se afla inca doar in faza initiala. Echipa de cercetatori a realizat pina acum o serie de experimente corespunzatoare diferitelor etape ale proiectului. Miza e armonizarea acestora, prototipul aflat in faza de constructie urmind sa intre in teste la inceputul anului 2008. Momentan, reactorul este finalizat in proportie de 95%, urmind ca performantele lui exacte sa fie cunoscute pina in luna iunie a anului viitor, iar o versiune definitiva sa fie disponibila in urmatorii cinci ani.

„Pentru moment, ne axam pe bioxidul de carbon produs de surse industriale. Cautam, de asemenea, cai de a captura emisiile din aer si de a le transforma in combustibil", completeaza cercetatorul de la Sandia National Laboratories. Reusita demersului ar face ca reactorul sa poata fi montat in orice loc din lume, absorbind emisiile din atmosfera si transformindu-le in combustibil.

Metodele de a controla energia solara pentru a produce monoxid de carbon din dioxid de carbon nu au fost pina acum indeajuns cercetate, mentioneaza autorii articolului din „Technology Review". Aceasta tehnologie are doua mari avantaje: face din bioxidul de carbon o sursa de energie si foloseste mult mai eficient lumina solara neregulata, oferind un mijloc mai bun de stocare si de folosire a energiei solare.

Tehnologia folosita de echipa de cercetatori din New Mexico este relativ simpla. In interiorul reactorului se afla un inel ceramic, compus dintr-un amestec de oxid de fier si cobalt. O antena parabolica directioneaza razele solare spre acest inel, incalzindu-l pina la o temperatura de 1.500 de grade Celsius pentru a-l face astfel sa piarda oxigen. Dupa aceasta etapa, inelul, care se roteste continuu, trece intr-o camera umpluta cu bioxid de carbon. Fiind secatuit de oxigen, materialul ceramic va interactiona cu gazul de sera, absorbind atomii de oxigen din el. Rezultatul este crearea de monoxid de carbon. Procesul este repetitiv, cele doua etape derulindu-se la nesfirsit.

Scepticii nu au intirziat sa apara, cu toate ca existenta unui astfel de reactor nu ar incalca teoriile stiintifice. Principala obiectie adusa proiectului propus de cercetatorii americani este aceea ca folosirea panourilor solare pentru a produce energie s-ar putea dovedi mai eficace.

Calculatorul de carbon Un calculator de emisii de carbon disponibil online, la http://www.conservation.org/ act/live_green/carboncalc/Pages/default.aspx, permite doritorilor sa afle cu cit participa la totalul gazelor de sera degajate in atmosfera. Calculatorul determina cantitatea de carbon generata de indivizi sau familii, in urma consumului casnic de energie, a transportului si a alimentatiei. Pe acest site se pot face si donatii, destinate protejarii padurilor tropicale, a caror defrisare este responsabila pentru cel putin o cincime din totalul de emisii ce cauzeaza modificari climatice, mai mult decit toate masinile, trenurile si avioanele din lume luate la un loc.

Aflati cum dezvoltarea industriei biocombustibililor poate duce la foamete, pe www.cotidianul.ro/select