Ministerul Dezvoltarii a primit pana pe 17 decembrie 50 de cereri de finantare cu o valoare de 630 milioane de euro pentru Axa 2, dedicata imbunatatirii infrastructurii de transport regionale si locale din Programul Operational Regional (POR), a decl
Ministerul Dezvoltarii a primit pana pe 17 decembrie 50 de cereri de finantare cu o valoare de 630 milioane de euro pentru Axa 2, dedicata imbunatatirii infrastructurii de transport regionale si locale din Programul Operational Regional (POR), a declarat ieri ministrul Laszlo Borbely, citat de agentia NewsIn. "Axa 2 este cea mai avansata din cele sase din POR. Aici stam foarte bine, suma totala prevazuta pentru Axa 2 este de peste 800 de milioane de euro, iar noi avem deja proiecte de peste 600 de milioane, iar in ianuarie speram sa semnam primele contracte si sa vina avansul de 15% acordat de Uniunea Europeana", a spus Borbely. Cele mai multe cereri de finantare vin din regiunea SV Oltenia (15 proiecte), urmata de regiunea NE (9 proiecte) si regiunea SE (8 proiecte). Potrivit ministrului, pana pe 17 decembrie au fost depuse si cinci cereri de finantare in cadrul Axei 6, "Asistenta Tehnica" in valoare de 24 milioane de lei. Cererile au venit din partea ADR Nord Est, ADR Sud Vest, ADR Centru, ADR Sud Est si ADR Sud Muntenia. Totodata, ministrul a mai spus ca ministerul a acordat sprijin autoritatilor locale pentru pregatirea de proiecte care sa fie depuse pentru finantare prin POR, fiind initiate doua programe de asistenta tehnica. "Am alocat 60 milioane de lei pentru pregatirea a 97 de proiecte care sa fie finantate prin Programul Operational Regional, iar autoritatile locale au demarat deja procedurilor pentru intocmirea cererilor de finantare pentru ca aceste proiecte sa intre in mecanismul de finantare al POR. De asemenea, a fost alocata suma de 110 milioane de euro, care va permite finantarea documentatiei tehnice a 221 de proiecte ce vor contribui la realizarea POR 2007-2013", a mai precizat Borbely . Ministrul a reamintit la sedinta de bilant si de cele 11 programe de cooperare teritoriala europeana, in valoare de 16 miliarde euro, dintre care Romaniei ii revin circa 300-400 de milioane euro. Este vorba despre programe de cooperare, in perioada 2007-2013, cu Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Slovacia si Serbia, la care se adauga o serie de programe de cooperare transnationala intre state din Europa de Sud-Est, precum si un proiect de colaborare in regiunea bazinului Marii Negre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.