Colegiul Asistentilor a fost chiar mai blind decit Colegiul Medicilor in cazul nasterii nesupravegheate de la Spitalul Universitar din Bucuresti.

Asistentele care au fost implicate in ancheta privind cazul micutului Sebastian, baietelul nascut cu handicapuri multiple din cauza neglijentei cadrelor medicale de la Spitalul Universitar din Bucuresti, au fost sanctionate de Ordinul National al Asistentilor cu trei avertismente si o suspendare a dreptului de practica. Mariana Nitu, asistenta medicala care a plecat de la serviciu inainte de incheierea turei si a lasat-o pe mama singura, a primit doar avertisment din partea Consiliului de disciplina, deoarece nu are antecedente.

Colegei ei, Silvia Rosca, asistenta care a intrat in tura dimineata, i s-a ridicat dreptul de libera practica pe o perioada de sase luni. „Am aplicat aceasta sanctiune deoarece asistenta Rosca a fost chemata de mai multe ori la audieri, iar declaratiile pe care aceasta le-a facut nu coincid", a declarat Gheorghe Georgescu, presedintele filialei Bucuresti a Ordinului. El a adaugat ca ambele asistente au lasat pacienta nesupravegheata in timpul travaliului, Mariana Nitu intre orele 6.10 si 6.40, iar Silvia Rosca intre orele 6.50 si 7.25.

Sanctiuni de ridicare a dreptului de libera paractica au fost aplicate de catre Colegiul Medicilor Bucuresti, acum doua saptamini, si medicilor implicati in acest caz. Medicul de garda, Cristian Radoi, a fost suspendat din activitate pentru sase luni, iar Mirela Moarcas, medicul care ar fi trebuit sa o asiste pe tinara la nastere, a fost suspendata pentru un an.

In urma anchetei a fost sanctionata si asistenta-sefa a sectiei de ginecologie a Spitalului Universitar, Elena Olteanu, care a primit un avertisment, iar conducerii spitalului i s-a propus retragerea acesteia din functie. Matilda Constantinescu, directoarea de ingrijiri, a primit tot un avertisment si se afla in atentia autoritatilor deoarece nu s-a prezentat la nici o audiere in timpul anchetei. Consiliul Municipal al Colegiului Medicilor va analiza rezultatele anchetei efectuate de Ordinul National al Asistentilor si va aproba sanctiunile la mijlocul lunii ianuarie.

Sebastian Lungu este, in prezent, internat la o clinica particulara din Viena pentru a i se stabili un diagnostic exact. In luna ianuarie urmeaza sa fie transferat la o clinica din Franta sau Elvetia, pentru tratament.