Astfel, odata cu semnarea contractului dintre CNAS si un furnizor de servicii medicale (medici de familie, spitale, ambulatorii, statii de ambulanta, sanatorii) sau farmaceutice se va face conectarea la sistem, reteaua de date fiind una privata si se
Astfel, odata cu semnarea contractului dintre CNAS si un furnizor de servicii medicale (medici de familie, spitale, ambulatorii, statii de ambulanta, sanatorii) sau farmaceutice se va face conectarea la sistem, reteaua de date fiind una privata si securizata la nivel national. De asemenea, pot exita interfete on-line si off-line pentru interconectare cu entitati externe sistemului sanitar (case paralele, Casa de Pensii, Platitori, Registrul Comertului, etc). "Pentru prima data vor exista Registre si Baze de date nationale, care vor contine toate datele si informatiile necesare unei evidente riguroase la nivelul intregului sistem, permitand identificarea unica a fiecarui asigurat, conditie esentiala pentru reducerea erorilor din sistem. Managementul, monitorizarea si suportul necesare unei gestionari eficiente a SIUI vor fi asigurate prin implementarea unui Centru de Apel de tip Help Desk, ce va fi disponibil la nivel national atat utilizatorilor interni CNAS, cat si furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice", a explicat Ciurchea. Potrivit acestuia, implementarea SIUI va duce la o economie anuala la bugetul de asigurari sociale de sanatate de 20-30%/an, odata cu detectarea si eliminarea dublurilor de asigurati, neconcordantelor privind asiguratii, dublurilor de servicii medicale prestate etc. SIUI a costat 119 milioane de euro, contractul fiind incheiat pentru 15 ani, din care au trecut deja cei 2 ani din faza de constructie, urmand acum faza de operare. Proiectantul SIUI este Siveco, coordonarea tehnica apartine Hewlett Packard, iar securizarea este asigurata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.