Desi Guvernul a acceptat majoritatea amendamentelor social-democratilor la buget si a redistribuit sume importante catre comunitatile locale conduse de alesi ai PSD, parlamentarii lui Mircea Geoana au gasit un alt motiv de santaj pentru a acorda votul asupra acestei legi importante. Geoana a anuntat ca PSD conditioneaza votarea bugetului pe 2008 de acordarea salariului minim de 540 de lei, desi Guvernul a acceptat la negocierile cu sindicatele doar 500 de lei. Pe de alta parte, parlamentarii PD-L spun ca nu voteaza bugetul, invocand tocmai „cardasia“ dintre PNL si PSD si distribuirea unor mari fonduri catre „oamenii lui Geoana“ cu sase luni inaintea alegerilor locale.

Bugetul de stat pe 2008 si bugetul asigurarilor sociale au intrat in dezbatere legislativa cu doar trei zile inainte de vacanta parlamentara, desi cutumele impuneau adoptarea bugetelor pe anul viitor pana cel tarziu in octombrie. Amanarea acestor legi a fost determinata de alegerile pentru PE, dar si de negocierile subterane dintre partide pentru asigurarea majoritatii necesare trecerii lor prin Parlament. Reprezen tantii Guvernului au acceptat mare parte din amendamentele cu tenta sociala, dar nu suficiente cat sa convinga PSD-ul lui Geoana sa-si anunte, cel putin formal, sustinerea pentru buget. Dimpotriva, liderul social-democrat Mircea Geoana a anuntat ieri ca parlamentarii sai conditioneaza votul de acordarea salariului minim pe economie de 540 de lei si de incheierea unui acord Guvern-Sindicate in acest sens.

Geoana a spus ca, dupa ultimii ani de crestere economica, incep sa apara semne de „deteriorare a economiei“. Liderul PSD considera „nerealiste“ prognozele bugetare ale Guvernului, care a estimat o inflatie de 3,5 % pentru 2008, desi acum este de 7 %. Nerealista este si preconizata rata de absorbtie a fondurilor comunitare de 60 %, in conditiile in care, in anul in curs, s-a situat la 2 %. „Avem de-a face cu o viziune hiperoptimista a Guvernului“, a concluzionat Geoana.

PNL si UDMR sustin neconditionat bugetul
Liberalii vor vota bugetul propus de guvernul lor si cred ca acesta raspunde intereselor economiei romanesti si este in masura sa asigure recuperarea decalajelor fata de tarile europene. Senatorul Aron Popa spune ca bugetul este unul al dezvoltarii care va asigura o economie stabila. Si parlamentarii UDMR au laudat bugetul care ar asigura echilibru, reforma si dezvoltare.