Compania va contracta credite de peste 11 mil. de leiConstructorul de avioane Aerostar din Bacau a remis ieri Bursei de Valori Bucuresti (BVB) un comunicat prin care isi exprima intentia de a investi anul viitor un capital de 17,48 milioane de lei (a
Compania va contracta credite de peste 11 mil. de leiConstructorul de avioane Aerostar din Bacau a remis ieri Bursei de Valori Bucuresti (BVB) un comunicat prin care isi exprima intentia de a investi anul viitor un capital de 17,48 milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro). O parte din aceasta suma, mai exact 11,48 milioane de lei va fi alocata din credite pe care compania le va contracta in 2008, restul de 6 milioane de lei urmand sa fie alocati din surse proprii.
Totodata, investitorii constructorului au aprobat programul de cercetare-dezvoltare pentru 2008, program ce se ridica la o valoare totala de 7,45 milioane de lei, 2,5 milioane de lei din aceasta suma fiind alocati de catre companie.
In cadrul aceleiasi adunari, actionarii au hotarat si splitarea actiunilor, astfel ca unei actiuni detinute, cu o valoare nominala de 2,5 lei, ii vor corespunde 10 actiuni cu o valoare de 0,25 lei.Veniturile Aerostar vor creste cu 13,7% in 2008Analistii in domeniu sustin ca in anul 2008 veniturile companiei vor creste cu cel putin 13,7% la 152,97 milioane de lei, fata de nivelul bugetat pentru anul in curs. Conform Bugetului de Venituri si Cheltuieli (BVC) pentru 2008, cifra de afaceri a constructorului de avioane va avansa cu 12%, la 147,5 milioane de lei, de la 131,5 milioane de lei, cat a fost estimat pentru 2007. Firma preconizeaza ca va obtine un profit de 11,58 milioane de lei, cu 15,8% mai mare decat cel prevazut pentru acest an. Cat despre cheltuieli, membrii din cadrul Aerostar au mentionat, in acelasi comunicat remis catre BVB, ca in 2008 acestea vor fi in jurul sumei de 139,3 milioane de lei, cu aproximativ 13% mai mari decat cele inregistrate in acest an.
Fata de profitul de 7,57 de milione de lei, inregistrat in primele noua luni ale anului trecut, in perioada similara a acestui an cifra a scazut la 3,34 milioane de lei, aproximativ un milion de euro. Veniturile au crescut cu 10%, de la 85,36 milioane de lei la 93,92 milioane de lei, dar in acelasi timp s-au marit si cerintele, astfel ca suma alocata cheltuielilor a crescut cu 18,2%, de la 76,61 milioane de lei la 90,57 milioane de lei. Astfel, cifra de afaceri a scazut cu 4,27%, de la 80,77 milioane de lei la 77,39 milioane lei (23,45 milioane euro).
Aerostar are un capital de aproximativ 29,28 milioane de lei, impartit in 11,71 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 2,5 lei pe unitate. Cel mai recent transfer cu actiunile a fost realizat la sfarsitul saptamanii trecute, cand pretul unei actiuni, la inchiderea sedinte, era de 16,1 lei pe unitate, cotatie similara cu cea a sedintei anterioare. In structura actionariatului se regasesc Iarom Bucuresti, cu 71,09% din titluri si SIF Moldova, cu 11,21% din capital.Modelul ultrausor Festival, produs de Aerostar Bacau, cel mai bine vandutAerostar Bacau produce anual o gama larga de avioane, pentru aviatia militara, dar si pentru aviatia civila, cel mai bine vandut dintre acestea fiind de departe modelul Festival. Acesta este un model biloc cu o constructie metalica ce are o capacitate cilindrica de 40 de litri. Este echipat cu motor Rotax 912 UL de 80 CP, are o lungime de 6,74 metri si o greutate neta de 351 kilograme, viteza maxima pe care o poate atinge fiind de 185 km/h.
Avionul se adreseaza clientilor din clasa de mijloc care pentru un pret mic obtin un avion de agrement. Festival a fost vandut foarte bine pe pietele din SUA, pentru noua categorie de avioane sportive ultrausoare, Canada (ultrausor avansat), Europa de Vest, Australia, Asia de Sud-Est si chiar Europa de Vest.
De asemenea, Aerostar se ocupa si de modernizarea avioanelor destinate aviatiei miliare, transformandu-le in modele precum Lancer, Sniper sau Larom. De asemenea, compania ofera servicii de intretinere pentru avioanele de linie sau de reparatii capitale pentru avioanele militare si in acelasi timp este implicata in fabricarea de piese si aerostructuri de aviatie sau de alte sisteme defensive.
Aerostar e organizata in cinci divizii de operatii: Divizia Sisteme, Divizia Produse Aeronautice, Divizia Produse Speciale, Divizia Tehnologica si Divizia Logistica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.