La 18 decembrie 2006, presedintele Traian Basescu condamna comunismul pe baza Raportului elaborat de "Comisia Tismaneanu". "Nu este un roman de dragoste sau un volum de poezie, ci un act in baza caruia s-a condamnat comunismul", a declarat de curand
La 18 decembrie 2006, presedintele Traian Basescu condamna comunismul pe baza Raportului elaborat de "Comisia Tismaneanu". "Nu este un roman de dragoste sau un volum de poezie, ci un act in baza caruia s-a condamnat comunismul", a declarat de curand presedintele. Cum respectivul "raport" a fost descris si prezentat (chiar de autorii lui) mai mult in termeni de "nu este" una sau alta, ne-am adresat istoricului Florin Abraham, autor al studiului "Procesul istoriografic al procesului comunismului".


Jurnalul National: Domnule Florin Abraham, ce este de fapt Raportul Final al "Comisiei Tismaneanu", o lucrare stiintifica, un "act de vointa politica" sau... un act oficial?Florin Abraham: Raportul este, in tot cazul, un demers "original", asa cum a fost calificata si democratia romaneasca imediat dupa 1990. Este o specie aparte a literaturii istorice, a istoriografiei. "Raportul Tismaneanu" se inscrie intr-o lunga dezbatere a societatii romanesti, inceputa inca de la 22 decembrie 1989. Ideea de "proces al comunismului" a trecut prin mai multe faze. In final s-a ajuns la forma cea mai "moale", aceea a unei declaratii de condamnare a comunismului, facuta initial de presedintele Emil Constantinescu si care a fost ceruta tot mai insistent in contextul politic al anilor 2004-2005.
Comisia prezidentiala si raportul care au rezultat fac parte dintr-o lupta politica pentru acapararea legitimitatii dreptei romanesti. Liberalii s-au autonomizat in cadrul Aliantei "Dreptate si Adevar", au refuzat integrarea intr-un mare partid prezidential, iar premierul Tariceanu a refuzat si ideea alegerilor anticipate. Mai mult, PNL-ul a preluat mesajul PNTCD-ului, de reforma a societatii prin morala, pentru a-l folosi impotriva lui Traian Basescu. Institutional, a aparut Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, ca structura de stat subordonata direct premierului Calin Popescu Tariceanu, condus de Marius Oprea. Avand in vedere trecutul sau de lider cu origini in FSN, pana in 2006 Traian Basescu refuzase ideea reformei societatii prin dimensiunea ei morala, respectiv condamnarea comunismului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.