Confederatiile sindicale vor organiza pichete la Palatul Parlamentului de azi pana joi si vor participa la dezbaterea proiectului legii bugetului in plen, cu scopul de a convinge parlamentarii sa ia in considerare amendamentele lor, au anuntat reprez
Confederatiile sindicale vor organiza pichete la Palatul Parlamentului de azi pana joi si vor participa la dezbaterea proiectului legii bugetului in plen, cu scopul de a convinge parlamentarii sa ia in considerare amendamentele lor, au anuntat reprezentantii sindicatelor, informeaza NewsIn.
CNS Cartel Alfa, Blocul National Sindical (BNS), CNSLR Fratia si Confederatia Sindicatelor Democrate din Romania au inceput protestele saptamana trecuta cand au pichetat toate prefecturile din tara. Incepand de marti si pana joi vor picheta Palatul Parlamentului, iar mai multi reprezentanti ai sindicalistilor se vor afla in Parlament, unde vor inmana parlamentarilor scrisori in care sunt rugati sa sustina amendamentele propuse la legea bugetului. Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca daca dupa dezbaterea bugetului in plen parlamentarii nu tin cont de revendicarile lor, sindicatele se vor adresa administratiei prezidentiale. "Salariatii ar trebui sa aiba dreptul la greva si in cazul in care angajatorul nu vrea sa semneze contractul colectiv de munca sau oricand pe parcursul anului atunci cand nu le sunt respectate drepturile si libertatile si cand intampina abuzuri din partea angajatorilor. De asemenea, cerem drept la greva si impotriva unor acte normative sau ale unor masuri ale puterii sau patronatelor care pot aduce atingere drepturilor salariatilor", a declarat vicepresedintele BNS, Matei Bratianu.
Sindicalistii revendica adoptarea amendamentelor pe care le-au initiat la legea bugetului. Ei nu sunt de acord cu reducerea contributiei angajatorilor la fondul de risc pentru accidente de munca, deoarece, in opinia lui Bratianu, acest lucru va duce la diminuarea "drastica" a fondului si, in consecinta, salariatii care sufera accidente de munca sau se imbolnavesc de boli profesionale nu vor mai primi indemnizatii sau concedii medicale. Un alt amendament la legea bugetului este majorarea contributiilor la sanatate cu un procent, fata de valoarea de 5,5% prevazuta in prezent. Totodata, sindicalistii mai cer si ca valoarea comisionului platit postei pentru distribuirea pensiilor sa revina la 1,3% de la 0,7%. In caz contrar, sindicalistii din posta ameninta cu blocarea activitatii din ianuarie. Referitor la salariul minim pe economie, sindicalistii nu sunt de acord cu valoarea de 500 lei, dar, deocamdata, au sistat actiunile de protest in acest sens.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.