85 euro - un metru patrat de insula exotica
1.300 euro/mp - un teren pe Barbu Vacarescu
27 milioane euro - cea mai scumpa insula, din Bora BoraScumpirea terenurilor in Capitala este o realitate de care potentialii investitori in real-estate
85 euro - un metru patrat de insula exotica
1.300 euro/mp - un teren pe Barbu Vacarescu
27 milioane euro - cea mai scumpa insula, din Bora BoraScumpirea terenurilor in Capitala este o realitate de care potentialii investitori in real-estate-ul autohton se lovesc in mod invariabil in ultima perioada. Pentru cei ce considera insa ca lucrurile au ajuns cam departe la capitolul preturi in Bucuresti, exista si o alta varianta, cu siguranta mult mai exotica: achizitionarea unei insule! Astfel, la pretul de circa 400.000 de euro - cat ar trebui sa plateasca un cumparator pentru un teren de aproximativ 300 mp in zona Barbu Vacarescu -, investitorul poate opta pentru o insula in Caraibe. Pentru cei interesati de o asemenea afacere, insula Blue Hole Caye, din Belize, poate fi cumparata pentru 442.000 euro. Proprietatea mentionata este inclusa in noul catalog premium lansat pe piata romaneasca de Coldwell Banker Affiliates of Romania, din care romanii isi pot alege una dintre insulele promovate de catre companie in diverse zone ale lumii.
Daca luam in considerare suprafata de 0,5 hectare a Blue Hole Caye, ajungem la un pret de vanzare de circa 85 euro/mp, ceea ce reprezinta o diferenta uriasa fata de valoarea de circa 1.300 euro/mp pentru terenul din Barbu Vacarescu, propus mai sus spre comparatie.27 milioane euro - cea mai scumpa proprietate, in Bora BoraProject manager in cadrul companiei, Violeta Cernica precizeaza ca portofoliul Coldwell Banker in tara noastra cuprinde proprietati din America de Nord, Caraibe, America de Sud, Europa, Asia si Pacificul de Sud, ale caror preturi variaza intre cateva sute de mii de euro si 27 de milioane de euro, in functie de pozitionare, acces, dezvoltarea zonei (utilitati, infrastructura) si facilitatile existente. Insula Blue Hole Caye face parte dintre cele mai accesibile oferte, alaturi de Pearl Lagoon Island din cadrul Cook Islands, in zona Pacificului de Sud, ce poate fi achizitionata cu 340.000 euro. Pe de alta parte, cele mai scumpe proprietati aflate la vanzare sunt localizate in Bora Bora si Fiji - insula Motu Tane si Blue Lagoon sunt disponibile pentru 27 milioane de euro si respectiv 25 milioane euro, se arata intr-un comunicat al Coldwell Banker.O insula nedezvoltata ar necesita o investitie de pana la 136.000 euroCumpararea unei insule poate avea diferite scopuri, primul dintre acestea fiind cel investitional. Acesta este vizat de acei oameni de afaceri care achizitioneaza astfel de proprietati, cu totul nedezvoltate, la un pret foarte accesibil, iar apoi construiesc locuintele, instaleaza utilitatile necesare, pentru a le putea vinde ulterior. Dupa cum ne-au declarat oficialii companiei, o astfel de insula nedezvoltata ar necesita o investitie aditionala de circa 102.000-136.000 euro, pentru o casa cu 2 dormitoare si toate utilitatile necesare. De cele mai multe ori, investitorii cumpara astfel de proprietati pentru a amenaja statiuni turistice, caz in care rata de profit creste direct proportional cu valoarea investitiei derulate. In ceea ce priveste rata de recuperare a investitiei, aceasta variaza de la caz la caz, insa, in unele locatii foarte populare, precum Belize sau Bahamas, aceasta poate ajunge si la 100% intr-un an, conform specialistilor Coldwell Banker. In al treilea rand, exista si clienti care achizitioneaza pentru uzul propriu, folosindu-le fie ca destinatii de vacanta, fie ca resedinte permanente (in cazul oamenilor de afaceri, sau VIP-urilor, care se retrag aici pentru tot restul vietii).
Desi pare a tine mai degraba de filmele americane, cererea pentru insule exotice, sustine Coldwell Banker, exista si in tara noastra, oferta companiei adresandu-se persoanelor cu venituri mari si foarte mari. Conform comunicatului oficial, noul serviciu a fost lansat tocmai pe baza cererii existente, compania intermediind deja o astfel de tranzactie. In urma acesteia, un om de afaceri local a cumparat un teren cu o suprafata de 1.000 mp, in insula Saint Maarten, zona Caraibe.In afara de pret, cumparatorul trebuie sa tina cont si de alte criteriiDincolo de pret, care reprezinta primul factor luat in considerare de potentialii investitori intr-o insula exotica, mai exista o serie de alte elemente de care acestia ar trebui sa tina cont. Primul dintre acestea este localizarea insulei, ce include accesul vizitatorilor, infrastructura si accesul la utilitati. Un alt factor de importanta majora este existenta surselor de apa potabila, intrucat de acestea depinde insasi supravietuirea locuitorilor. De asemenea, cumparatorii trebuie sa studieze cu atentie caracteristicile climatice ale zonei in care este amplasata insula, fiind disponibile trei zone climatice - temperata, mediteraneeana si tropicala. Accesibilitatea si ancorarea sunt alte doua criterii demne de luat in seama de catre investitori, in timp ce topografia este un factor ce tine in mod deosebit de preferintele cumparatorului, care poate opta pentru o insula plata sau una stancoasa.
Infrastructura este un element ce va avea un impact direct asupra pretului final al amenajarii unei insule, deoarece este posibil ca, dupa achizitie, proprietatea sa necesite noi investitii. In acelasi timp, existenta unei infrastructuri de comunicatii este esentiala pentru siguranta viitorilor locuitori si in situatiile de urgenta. Nu in ultimul rand, un aspect ce trebuie luat serios in considerare de catre viitorii cumparatori este dreptul de proprietate asupra insulei.
Astfel, in unele tari, acest drept este valabil doar pana la malul insulei, iar plaja apartine statului. Este imperios necesar ca avocatii sa verifice cu atentie documentatia proprietatii, pentru a sti dinainte ce se poate dezvolta pe teritoriul acesteia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.