Investitorii imobiliari au intrat in ultimul an intr-o competitie acerba pentru achizitionarea de terenuri cu suprafete mari de 1.500 mp amplasate in zone cu acces rapid din Capitala, iar multi au format parteneriate cu proprietarii de terenuri, au d
Investitorii imobiliari au intrat in ultimul an intr-o competitie acerba pentru achizitionarea de terenuri cu suprafete mari de 1.500 mp amplasate in zone cu acces rapid din Capitala, iar multi au format parteneriate cu proprietarii de terenuri, au declarat analistii imobiliari, citati de agentia NewsIn.Reprezentantii EuroMetropola au dezvaluit faptul ca dezvoltatorii imobiliari incearca de pe acum sa-si formeze un portofoliu de terenuri pentru proiectele pe care le vor demara in urmatorii doi-trei ani. Acestia sustin ca pentru dezvoltatorii cu buget generos, batalia cea mare se da pentru terenurile din zonele centrale si ultracentrale, pretabile pentru constructii cu destinatie comerciala, rezidentiala sau de tip office-building. "Pentru ca aceste terenuri sunt disponibile in numar tot mai limitat, proprietarii lor au devenit interesati sa incheie parteneriate cu investitori imobiliari, intr-o forma in care proprietarii contribuie la noua afacere cu terenul, iar fondurile de investitii genereaza suma necesara constructiilor pe aceste terenuri", a declarat Monica Marin, partner manager al companiei imobiliare EuroMetropola.
Potrivit acesteia, procentul de asociere este determinat in urma unei evaluari obiective a terenului propriu-zis, pe de o parte, precum si a investitiei necesare construirii cladirilor, de cealalta parte.
"Valoarea terenului se stabileste in urma unui studiu de piata si se au in vedere amplasamentul, suprafata, deschiderile, datele cuprinse in Certificatul de Urbanism si posibilitatile de construire", completeaza cei de la EuroMetropola.
Conform specialistilor EuroMetropola, dezvoltatorii sunt interesati sa incheie parteneriate cu proprietarii terenurilor profitabile pentru a reduce din cheltuielile pe care le-ar implica proiectul vizat. Astfel, investitorul ii plateste proprietarului numai 50% din costul terenului, urmand ca diferenta sa fie recuperata prin valorificarea imobilului edificat. Cu ajutorul banilor economisiti, dezvoltatorul poate demara mai repede constructia, avand certitudinea ca si proprietarul este direct interesat de buna derulare a proiectului.
Consultantii EuroMetropola admit ca astfel de parteneriate se incheie, in cele mai multe cazuri, intre investitorii si proprietarii care isi cunosc reciproc istoricul, au mai colaborat si in alte imprejurari, pentru a evita eventualele dificultati generate de lipsa de control asupra partenerului.
"Un joint venture este optiunea preferata de proprietarii orientati catre dezvoltarea unui business de lunga durata, care poate genera un profit mult mai mare decat ar fi obtinut prin vanzarea terenului", sustin analistii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.