Iarna se inregistreaza un numar mai mare de cazuri de hipertensiune arteriala decat in restul anului. Una dintre cauze o constituie frigul. Specialistii nuanteaza, spunand ca principala explicatie pentru incidenta crescuta de hipertensiune este modif
Iarna se inregistreaza un numar mai mare de cazuri de hipertensiune arteriala decat in restul anului. Una dintre cauze o constituie frigul. Specialistii nuanteaza, spunand ca principala explicatie pentru incidenta crescuta de hipertensiune este modificarea stilului de viata in sezonul rece.


Fara sa ne dam seama, iarna adoptam un alt stil de viata comparativ cu restul anului. Acest aspect contribuie la cresterea numarului de cazuri de hipertensiune arteriala. Este rezultatul unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani. Oamenii de stiinta din SUA au analizat timp de cinci ani starea de sanatate a 450.000 de varstnici americani diagnosticati cu hipertensiune arteriala. La inceputul studiului, participantilor li s-a administrat un tratament adaptat fiecaruia dintre ei, care a dus la normalizarea tensiunii arteriale pentru un numar crescut de pacienti. Cu toate acestea, cercetatorii au observat ca, o data cu sosirea iernii, 8% dintre varstnicii participanti la studiu aveau hipertensiune.


Conform cercetatorilor americani, explicatia este ca iarna avem tendinta sa mancam mai mult si mai gras, ceea ce duce la acumularea de kilograme in plus. In acelasi timp, iarna, activitatea fizica este limitata, mai ales in cazul varstnicilor. Iar toate acestea fac ca nivelul tensiunii arteriale sa creasca si sa puna in pericol viata pacientilor de varsta a treia.


MÃ…SURI. Pentru a preveni problemele grave care pot surveni in preajma Sarbatorilor Craciunului din cauza hipertensiunii, specialistii ii sfatuiesc pe varstnici sa isi masoare periodic tensiunea. Hipertensivilor li se recomanda o alimentatie saraca in grasimi si sare, dar bogata in potasiu: banane, kiwi, ciuperci, fistic, stafide, mazare, fasole. In plus, persoanele de varsta a treia ar trebui sa se plimbe zilnic aproximativ doi kilometri. Iar daca frigul nu le permite, sa faca dimineata, acasa, cateva exercitii fizice usor de executat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.