Incepand de astazi si pana vineri inclusiv sunt programate sedinte comune ale celor doua Camere, intre orele 9.00 si 22.00Proiectul legii bugetului de stat pe 2008 intra astazi in dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. Pentru a intra in vigoare
Incepand de astazi si pana vineri inclusiv sunt programate sedinte comune ale celor doua Camere, intre orele 9.00 si 22.00Proiectul legii bugetului de stat pe 2008 intra astazi in dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. Pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie, proiectul trebuie adoptat pana la finalul actualei sesiuni, adica in patru zile. In acest scop, conducerile celor doua Camere au aprobat un program de lucru oficial de cate 12 ore pe zi, timp de patru zile consecutiv. Mai precis, senatorii si deputatii ar trebui sa fie prezenti in plen, de azi si pana vineri, intre orele 9.00 si 22.00, cu o pauza de o ora pe zi. O alta varianta luata in calcul a fost convocarea de sedinte extraordinare intre Craciun si Revelion, insa nu au fost prea multi dornici sa isi strice vacanta de sarbatori. Experienta anilor trecuti a aratat ca, indiferent de numarul de amendamente, important este sa existe un acord la nivel politic, astfel incat sa se formeze o majoritate parlamentara. In acest caz, dezbaterea si aprobarea articolelor merg mult mai repede. Saptamana trecuta, comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului au votat cele 1.500 de amendamente ale proiectului de lege in doar doua zile.PNL a batut palma cu PSDMinistrul Economiei si Finantelor, liberalul Varujan Vosganian, a confirmat ieri ca au existat "intelegeri" intre liberali si celelalte partide parlamentare pe proiectul bugetului de stat pe 2008. "Saptamana aceasta este extrem de importanta pentru finalizarea proiectului legii bugetului pe 2008. Bugetul pastreaza amprenta liberala - reducerea fiscalitatii, alocarea unor sume considerabile pentru proiecte de infrastructura", a declarat Vosganian, citat de Mediafax. Intrebat despre o posibila intelegere PNL-PSD pe buget, reclamata de democrati la lucrarile din Comisiile parlamentare de buget-finante, ministrul liberal a sustinut ca intelegerea nu a fost numai cu PSD.
"Lasati-ma sa ma demasc. Au existat intelegeri si cu PRM, si cu PC, si cu grupul minoritatilor, si cu UDMR. Aceste intelegeri nu au fost secrete. Eu am anuntat ca voi incepe consultari cu toate grupurile parlamentare", a completat Vosganian, adaugand ca PD a refuzat sa participe la aceste consultari.Geoana: Indicatorii macroeconomici trebuie revizuitiPresedintele PSD, Mircea Geoana, a reafirmat ieri ca social-democratii conditioneaza votul din Parlament de acceptare a unor amendamente cu un caracter social. Printre acestea se numara majorarea cu cel putin 30% a salariilor cadrelor didactice, acordarea a 1% din PIB pentru cercetare, compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu o pensie sub 400 de lei si majorarea salariului minim pe economie. Presedintele PSD a mai spus ca, in lipsa unei intelegeri intre sindicate si Guvern in privinta majorarii salariului minim pe economie la 540 de lei si apoi la 640 de lei, PSD isi va rezerva dreptul de a se raporta negativ la votul din Parlament asupra proiectului de buget. El a adaugat ca premierul Tariceanu va prezenta constructia bugetara Parlamentului si ca este obligat sa isi revizuiasca indicatorii macroeconomici, plecand de la ipoteze mai putin "hiperoptimiste".Boc: PNL ar "cumpara" PSD cu 65 mil. euroPrim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a sustinut ca Guvernul ar fi trebuit sa refaca "imediat" proiectul bugetului de stat pe anul 2008, pentru ca nu mai are nicio legatura cu situatia reala a economiei romanesti. "Am iesit din nivelurile prevazute pentru inflatie, curs de schimb si salariu minim pe economie", a spus Stolojan. Potrivit textului realizat de Guvern, veniturile bugetului general consolidat vor ajunge in 2008 la 172,8 miliarde lei, cu un deficit bugetar de 2,7% din PIB. La randul sau, liderul PDL, Emil Boc, a adaugat ca, din informatiile pe care le-a vazut in presa, PNL ar "cumpara" PSD cu suma de 65 de milioane de euro, pentru a trece legea bugetului de stat. El a sustinut ca baronii locali ai PSD negociaza cu liberalul Bogdan Olteanu voturile parlamentarilor social-democrati pentru bugetul de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.