Consiliul de conducere al companiei energetice din Cehia, CEZ, este programat sa se intalneasca joi pentru a aproba doua tranzactii importante, in valoare de doua miliarde de euro, informeaza Portfolio.hu. citat de NewsIn. Potrivit cotidianului Mlada
Consiliul de conducere al companiei energetice din Cehia, CEZ, este programat sa se intalneasca joi pentru a aproba doua tranzactii importante, in valoare de doua miliarde de euro, informeaza Portfolio.hu. citat de NewsIn. Potrivit cotidianului Mlada Fronta Dnes, care nu citeaza surse, consiliul de conducere al CEZ se va intalni pentru a aproba un plan de achizitie a unui pachet de titluri de valoare de la grupul ungar MOL si preluarea firmei de minerit Mostecka Uhelna. CEZ va achizitiona doar 7% din grupul MOL, initial afirmand ca va achizitiona o participatie de pana la 10%. Cele doua companii au semnat un memorandum de intelegere pe 30 august pentru a infiinta o companie cu un capital mixt care sa se ocupe de constructia si administrarea centralelor electrice de incalzit in Ungaria si Slovacia. MOL ar trebui sa rascumpere apoi actiunile, CEZ avand garantata o marja anuala de profit de 8%. La sfarsitul lunii noiembrie, directorul operational al CEZ, Daniel Benes, a anuntat ca discutiile cu privire la infiintarea unei companii cu un capital mixt nu se vor incheia inainte de 2008, desi acestea se afla deja in stadiu final.
Conform Mlada Fronta Dnes, CEZ va pastra doar o parte din Mostecka si va vinde restul catre grupul financiar ceh J&T, punand capat unei vechi dispute. Potrivit presei, luna aceasta CEZ poarta discutii pentru preluarea celei mai mari companii de minerit din Cehia, Mostecka Uhelna (MUS), intr-o tranzactie estimata la 1,06 de miliarde euro.
"O preluare a grupului rival si a unei dintre cele mai mari companii de minerit ar trebui sa fie pozitiva pentru compania de electricitate, deschizandu-i calea pentru constructia a noi centrale in nordul Boemiei; cu toate astea, acordul propus a fost deja anuntat si deci este cel mai probabil ca si pretul sa fie deja stabilit", a precizat luni banca de investitii Wood & Co.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.