E.ON Gaz Romania estimeaza ca pretul gazelor pentru populatie va urca cu 10% in luna ianuarie 2008 si cu 30% pentru intregul an, ca urmare a avansului pretului gazelor din import, a anuntat, ieri, distribuitorul de gaze controlat de grupul german
E.ON Gaz Romania estimeaza ca pretul gazelor pentru populatie va urca cu 10% in luna ianuarie 2008 si cu 30% pentru intregul an, ca urmare a avansului pretului gazelor din import, a anuntat, ieri, distribuitorul de gaze controlat de grupul german E.ON.
"Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10% incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de asteptat pentru intreg anul 2008", a declarat, intr-un comunicat, presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, Achim Saul.
Afirmatiile oficialului E.ON Gaz Romania transmit un mesaj diferit de cel al ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Ministrul a afirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pretul gazelor naturale nu va avea o crestere de doua cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie pentru intregul an la gaze si electricitate va fi sub nivelul inflatiei, estimata la 3,8% plus/minus un punct procentual.
"Obiectivul pentru anul viitor este ca mixul preturilor (n.r. - la energie electrica si gaze) sa aiba un efect antiinflationist. (...) Alinierea preturilor la gaze se va face de asa maniera sa nu atenteze la gradul de suportabilitate a populatiei", a afirmat Vosganian.
De remarcat, pretul gazelor este influentat de cel al petrolului, cu un decalaj de 6-9 luni. Cand pretul titeiului a fost 70 dolari/baril, pretul gazelor de import a fost de circa 300 dolari/1000 mc. Acum, petrolul se invarte in jur de 100 dolari/baril, ceea ce inseamna ca anul viitor gazele de import vor atinge 400 dolari/1000 mc. Pretul gazelor din productia interna, care se situeza la nivelul de 470 lei/1000 metri cubi, nu va creste, dar apropierea acestuia de nivelul din statele Uniunii Europene va continua.
De altfel, si Saul arata, in comunicatul E.ON, ca pretul gazelor este influentat de cel al petrolului, care a urcat puternic in ultimele luni, astfel ca, la 1 ianuarie gazele din import vor costa cu circa 20% mai mult, iar pana la finele anului viitor este asteptata o crestere de aproximativ 60%. In prezent, gazele se importa cu circa 310-315 dolari/1000 mc.
Cei doi producatori importanti de gaze din Romania, Romgaz si Petrom, asigura aproximativ 60% din necesarul de gaze, iar 40% provin prin importuri indirecte din Rusia. Romania importa exclusiv de la concernul rusesc Gazprom, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall. E.ON Gaz Romania, fosta companie Distrigaz Nord, asigura gaze naturale pentru aproximativ jumatate din tara.
Importul de gaze, periclitat
"Daca nu obtine majorarea necesara a pretului la consumatori, E.ON Gaz Romania are doua optiuni: sa se confrunte in scurt timp cu probleme financiare foarte grave, deoarece marja noastra reglementata de 4% nu ne permite sa acoperim noi cresterile de pret de 10 - 30% sau sa reducem importurile de gaze naturale. Aducerea companiei in dificultati financiare grave nu constituie o alternativa, deoarece acest lucru ar insemna ca celor 1,3 milioane de consumatori, in principal consumatori casnici, sa nu li se mai poata furniza in curand gaze naturale. Astfel, vom fi obligati sa reducem importurile. Acest lucru, insa, va duce la un deficit de gaze naturale, in special in iarna anului 2008, si la imposibilitatea de a asigura consumatorilor cantitatile necesare de gaze naturale", a mai spus Saul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.