Octavian Cretu, directorul grupului de firme Romaqua, incearca sa pastreze discretie totala asupra afacerilor in care este implicat. O serie de intamplari cu scantei il scot din anonimat, aducandu-l mereu la usa DNA.


Anul 2007 nu a
Octavian Cretu, directorul grupului de firme Romaqua, incearca sa pastreze discretie totala asupra afacerilor in care este implicat. O serie de intamplari cu scantei il scot din anonimat, aducandu-l mereu la usa DNA.


Anul 2007 nu a fost deloc fast pentru Octavian Cretu, dat de numeroase ziare ca ofiter SIE sub acoperire. Daca este asa, serviciul are o mare problema, in primul rand ca "acoperitul" s-a "descoperit". De aici decurg alte consecinte la fel de neplacute, faptele "acoperitului-descoperit" atragand SIE intr-o serie de scandaluri care trec pe la Departamentul National Anticoruptie.


PROFIL. Octavian Cretu este un specialist in a-si arunca prietenii sau colaboratorii in afaceri ce ajung dosare. Omul de afaceri Cretu Octavian a reusit sa bage acum la apa un intreg consiliu local; este vorba de 16 consilieri din Sebes, judetul Alba. Primarul, majoritatea consilierilor si mai multi angajati ai Primariei municipiului Sebes au averile puse sub sechestru asigurator. Ei au aprobat o licitatie cu cantec prin care s-a vandut un teren de cateva zeci de hectare (240.000 mp) catre Romaqua Group, la un pret mult sub cel al pietei.


LICITATIA. Terenul se afla in apropierea orasului Alba-Iulia, vecin cu Lancram. Aici s-au facut vanzari de terenuri cu preturi intre 30 si chiar 50 de euro/mp. In aceste conditii consilierii locali au decis sa inceapa licitatia de la un pret de lichidare: doar 5,95 euro/mp.


CIUDÃ…TENIA. Desi o hotarare a Consiliului Local prevedea ca acest teren va fi scos la vanzare cu minimum 30 de euro/mp, pretul cerut s-a prabusit. Cum? Ne explica dl Nechifor Simionel, consilier CL Sebes.
"Hotararea care stabilea nivelul minim 30 euro/mp a fost abrogata. Ea a rezistat doar vreo doua saptamani."

Aceasta a dat posibilitatea sa se treaca la licitatia cu dedicatie. "In caietul de sarcini a fost introdusa o prevedere ciudata, care limita participarea la licitatie, aceasta fiind doar pentru producatorii de bere. Limita minima a cifrei de afaceri a cumparatorului era de 50 de milioane de euro", precizeaza acelasi consilier.


APROBAT. In sedinta de consiliu s-a aprobat vanzarea, prin votul "pentru" a 16 consilieri. Nechifor Simionel s-a opus, dar Romaqua a intrat in posesia terenului mult dorit, cumparandu-l cu 6,2 euro/mp.
Consilierul Nechifor a sesizat DNA, considerand ca in tranzactia cu terenuri Consiliul Local a suferit un prejudiciu substantial. Potrivit unor surse, acest prejudiciu este estimat la 7-8 milioane de euro. "Am fost de trei ori la DNA pentru a da declaratii in acest dosar", adauga dl consilier.


DOVEZI. Actele arata ca pretul licitatiei a fost trucat in folosul Romaqua, care a cumparat cu 6,2 euro/mp un teren de 30-50 euro/mp (click pentru a mari imaginea)BERE-BERE. Grupul Romaqua de indata ce s-a vazut cu sacii in caruta a inceput construirea fabricii de bere. Pe santier oaspetii nu sunt bine primiti. Totul este sub "control informativ strict". Fabrica se inalta insa pe temelia subreda a unui dosar DNA si cu un credit bancar de circa 30 de milioane de euro. Primarul orasului Sebes, Adrian Dancila, care a sprijinit actiunea de dijmuire a patrimoniului municipalitatii in folosul afacerii lui Octavian Cretu, se afla si el pe lista de stat la coada la DNA.


SECRET. Octavian Cretu, in calitate de sef la Romaqua, are o problema imobiliara in lucru la DNA. Nu este singura neplacere acum in prag de Craciun. Nori negri se aduna si pe un plan de dezvoltare imobiliara in orasul Borsec unde Grupul are ganduri mari. Locuitorii din Borsec sunt ingrijorati de presiunea pe care Grupul Romaqua a pus-o pe oras, planurile edilitare scapand de sub controlul institutiilor locale care danseaza dupa muzica lui Cretu&Co. In aceste conditii, Serviciul de Informatii Externe este obligat sa lamureasca relatia cu presupusul sau angajat, existand voci care sustin ca tensiunea intr-un oras cu populatie majoritara de etnie maghiara este interpretabila ca o provocare organizata chiar de serviciul respectiv.

Un bloc ANL este pe cale sa piarda finantarea deoarece locul amplasamentului incurca proiectele dirijate de la Bucuresti de Octavian Cretu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.