Petrolul a atins preturi record in 2007Analistii estimeaza ca in anul 2008 pretul petrolului va depasi pretul de 100 de dolari pe baril. Pretul titeiului a cunoscut o crestere puternica in cursul anului 2007 si a aratat putine semne de scadere, chiar
Petrolul a atins preturi record in 2007Analistii estimeaza ca in anul 2008 pretul petrolului va depasi pretul de 100 de dolari pe baril. Pretul titeiului a cunoscut o crestere puternica in cursul anului 2007 si a aratat putine semne de scadere, chiar daca incetinirea cresterii economice a statelor industrializate ar putea afecta cererea, relateaza AFP.
De la mai putin de 50 de dolari pe baril in luna ianuarie 2007, pretul petrolului a atins un record istoric de 99,29 dolari pe 21 noiembrie anul curent, informeaza NewsIn.
Putin observatori au estimat o crestere cu exceptia catorva, precum banca de investitii Goldman Sachs. Banca a estimat din timpul anului 2005 o crestere a preturilor, si preconizeaza la ora actuala o majorare a pretului barilului de petrol la 105 dolari, pana la sfarsitul anului 2008.
"O iarna rece, reducerea livrarilor de petrol din partea Organizatiei Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sau o sporire a productiei in statele ce nu fac parte din OPEC ar putea sa determine o scadere a preturilor sub 100 de dolari", a estimat un economist al Centre for Global Energy Studies din Londra, Leo Drollas.
Dupa ce au coborat sub 90 de dolari pe baril la inceputul lunii decembrie, preturile la petrol au depasit acest prag in ultimele zile.
Un analist al firmei de consultanta PFC Energy din Washington, David Kirsch, a estimat ca exista mari sanse ca preturile la petrol sa treaca peste 100 de dolari pe baril in 2008.Banca americana Merrill Lynch estimeaza o medie de 82 dolari pe baril in 2008Statele Unite ale Americii, numarul unu economic la nivel mondial, trebuie sa reziste in fata crizei din sectorul imobiliar si inaspririi conditiilor de creditare. In aceste conditii, analistii bancii newyorkeze Merrill Lynch estimeaza o medie a pretului pe baril in 2008 de 82 dolari.
In ceea ce priveste producatorii, cei 13 membri ai OPEC ar fi putut incuraja o scadere a preturilor sporindu-si productia, insa au eliminat o asemenea posibilitate in cadrul reuniunii din decembrie de la Abu Dhabi.
Anumiti analisti considera cartelul celor 13 state ca fiind responsabil pentru majorarea preturilor. "OPEC nu a produs suficient, este atat de simplu", a afirmat Leo Drollas.
Pentru David Kirsch, 2007 a fost anul "de revenire a OPEC", dupa ce influenta organizatiei, ce produce 40% din petrolul existent la nivel global, s-a diminuat in ultimii ani.
Acest lucru a atras atentia asupra "financiarizarii petrolului", potrivit careia titeiul va deveni o buna investitie pentru speculanti si fondurile de pensii. "Acest lucru a inceput la sfarsitul anului trecut, iar acum observam aparitia altor tipuri de investitii", a indicat acesta. Statele membre ale OPEC au criticat rolul speculatorilor in ceea ce priveste majorarea preturilor la petrol si volatilitatea acestora. Unul dintre factorii care nu va mai reprezenta un motiv de ingrijorare pentru anul 2008 este Iranul.
Publicarea recenta a unui raport american indica faptul ca Iranul, al doilea producator de petrol din cadrul OPEC, a intrerupt programul sau de dezvoltare al armelor nucleare in 2003, atenuand si riscurile unei crize politice cu Statele Unite ale Americii, aceasta fiind o amenintare constanta in 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.