Ankara sustine ca a vizat doar taberele PKK, oficialii locali spun ca exista victime civile.Kurzii din Germania au demonstrat pentru eliberarea
liderului PKK, Abdullah Ocalan, inchis pe viata in TurciaFoto: Reuters Avioane militare turce au bombardat regiunea din nordul Irakului unde se afla taberele organizatiei teroriste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), in noaptea de simbata spre duminica. In ciuda declaratiilor armatei turce, care sustine ca nu a bombardat regiuni locuite de civili, oficialii locali kurzi au declarat ca satele din regiune au fost lovite. Primarii oraselor Jarawa si Sankasar au anuntat ca mai multe case si o scoala au fost bombardate. Mai mult, primarii au anuntat ca o femeie a fost ucisa in atacuri si alte doua persoane au fost ranite. 100.000 de militari, tancuri si artilerie sint comasate la granita cu Irakul, dupa ce Parlamentul turc a acordat armatei dreptul de a interveni in nordul tarii vecine, pentru a combate militantii kurzi.

Ankara acuza PKK de uciderea a 40.000 de persoane, incepind din 1984, anul declansarii luptei armate. Vicepremierul turc Cemil Cecek a avertizat ca atacurile impotriva PKK, dincolo de granita, vor continua. Acesta este primul bombardament lansat de avioane turce, pina acum fiind utilizata artileria, plasata de partea turca a granitei. Analistii militari nu se asteapta ca armata turca sa lanseze si atacuri cu trupe la sol impotriva PKK, pe teritoriul irakian, deoarece iarna este foarte dura in acea regiune muntoasa. Atit autoritatile irakiene, cit si cele americane cerusera Turciei sa nu intervina in nordul tarii vecine, promitind ca vor combate gherilele din regiune. Washingtonul si Bagdadul se tem ca nordul Irakului, zona aflata sub controlul minoritatii kurde, ar putea fi destabilizat de o interventie militara, aceasta fiind unica regiune sigura din tara.

Basra, inapoi la irakieni Autoritatile irakiene au preluat controlul asupra provinciei Basra, bogata in petrol, duminica, prin semnarea unui acord cu britanicii, care supervizau regiunea de la interventia din 2003. Consilierul de securitate nationala a Irakului, Mowaffak al-Rubaie, a declarat ca aceasta este o zi „istorica", ce marcheaza „o victorie pentru Irak". Ministrul britanic de Externe, David Milliband, prezent la ceremonie, a declarat, la rindul sau, ca Marea Britanie va ramine un prieten devotat al Irakului. „Scopul nostru este sa vedem un Irak controlat de irakieni pentru irakieni", a declarat Milliband. Predarea provinciei Basra reprezinta un pas important spre retragerea britanica din Irak.