Ziarul nostru a intrat in posesia listei teroristilor arestati de forta multinationala din Irak si judecati de instantele din Bagdad, care au participat si la rapirea jurnalistilor romani. Ei sunt Majed Mohamed Hassan Al Mashadani, Hashem Mohamad Ma
Ziarul nostru a intrat in posesia listei teroristilor arestati de forta multinationala din Irak si judecati de instantele din Bagdad, care au participat si la rapirea jurnalistilor romani. Ei sunt Majed Mohamed Hassan Al Mashadani, Hashem Mohamad Mahmoud Abdala Al Mashadani, Abdel Karim Khalil Ibrahim Hamadi Al Faraji, Mohamed Hardan Hashem Al Isawi. Toti au luptat sub conducerea lui Abu Sahar, pe numele sau real Khaled Al Aiykidi. Acesta din urma a fost omorat in cursul anului 2006, in timpul unui raid al fortelor americane

Cei patru din lotul „Abu Sahar“ au fost deja condamnati la moarte prin spanzurare de o prima instanta din Irak, fiind acuzati de rapirea a trei americani, un englez, sapte irakieni, opt chinezi, un filipinez, un nepalez, o frantuzoaica si trei romani. Grupul lui Abu Sahar a participat la rapiri si activitati de gherila intre 16 septembrie 2004 si 7 septembrie 2005, cand americanii au organizat un raid la o ferma aflata la 15 kilometri de Bagdad, pentru eliberarea ostaticului Roy Hallums. Ostaticii erau tinuti in beciul fermei

Printre cei mai cunoscuti ostatici care au trecut prin mainile mujahedinil or lui Abu Sahar se numara ziarista franceza Florance Aubenas si romanii Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci. In acelasi beci a stat si Mohammad Munaf, arestat pentru implicare in actiuni teroriste si condamnat definitiv la moarte de catre autoritatile irakiene. Pana acum, in Romania au fost cunoscuti doar cei care l-au pus in legatura pe Munaf cu banda care a organizat rapirea. De la acestia, ostaticii romani au fost luati de oamenii lui Abu Sahar

(Lidia Popeanga-Mitchievici,Alecu Racoviceanu)

Abu Sahar, fost militar in regimul Saddam, si organizatia sa, din care faceau parte Majed Mohamed Hassan Al Mashadani, Hashem Mohamad Mahmoud, Abdala Al Mashadani, Abdel Karim Khalil Ibrahim Hamadi Al Faraji, Mohamed Hardan Hashem Al Isawi, identitati care pana acum erau strict secrete, au participat la rapirea a trei americani, un englez, sapte irakieni, opt chinezi, un filipinez, un nepalez, o frantuzoaica si trei romåni. Doi dintre americani si englezul au fost decapitati.

Abu Sahar a fost implicat in executia ostaticului englez Kenneth Bigley. Tot in detentie, jurnalistii romani au aflat ca aceeasi grupare a rapit si opt chinezi, dupa cum va spuneam. Chinezii, tinuti de insurgenti intre 19 si 22 ianuarie 2005, au fost „cazati“ in sediul abandonat al unei firme din Bagdad. In aceeasi locatie au stat si ziaristii romåni timp de patru zile, imediat dupa rapirea din 28 martie. In perioada 1 aprilie-22 iunie 2005, exista probe clare ca Abu Sahar negocia simultan cu opt state pentru eliberarea a 11 ostatici. Sub acoperirea mai multor sigle fundamentalist-islamice, insurgentii negociau cu statele pentru sume de bani. De la Jama'at al-Tawhid Wal Jihad la negotul cu oameni. Abu Sahar a fost, razboinicul care i-a tinut ostatici pe jurnalistii romani timp de 55 de zile.

Hostel X
In beciul lui Abu Sahar si al oamenilor lui, s-au petrecut lucruri groaznice, unele atat de socante, incat mintea celor care le-au trait a refuzat mult timp sa si le aminteasca. Unele dintre ele au importanta pentru desfasurarea unor anchete care sunt in curs in mai multe tari ale lumii, Romania, Franta, Irak, China, Filipine, Japonia si Statele Unite ale Americii. Interesant este ca pana acum nimeni nu pare sa fi fost interesat de aceste amintiri. Trei romani, trei americani, un englez, opt chinezi, sapte irakieni, un filipinez, un nepalez si o frantuzoaica. Datele noastre ii leaga pe Abu Sahar si oamenii sai de rapirea a 25 de oameni. Abu Sahar a capturat irakieni si straini, dar i-a pastrat doar pe aceia de pe urma carora putea obtine bani. Vom vedea pe parcursul serialului faptul ca latura religioasa, fundamentalist islamica, este folosita de el doar ca o acoperire a altor interese, in special materiale. Nu stim daca la aceasta ora banii ii foloseste spre beneficiul propriu sau sumele au ajuns la insurgentii care ataca zilnic fortele coalitiei din Irak. Nu credem ca acest amanunt il stiu nici macar autoritatile din opt state, care ar trebui sa fie interesate de ce s-a intamplat cu cetatenii si cu banii lor.

Sange rece
Cea mai veche fapta la care a participat si Abu Sahar s-a consumat la16 septembrie 2004. Doi americani, Jack Hensley si Eugene Jack Armstrong, si un englez, Kenneth Bigley, sunt rapiti din cartierul Mansour din Bagdad. Intr-o video-caseta, rapitorii cer eliberarea tuturor femeilor irakiene detinute in inchisorile Abu Ghraib si Umn Qasr. Bineinteles, detinutele nu au fost eliberate si imediat au aparut inregistrarile cu decapitarea celor doi americani. Pe 21 septembrie 2004, autoritatile aveau deja probele clare ca americanii murisera.

Dupa un timp, la 29 septembrie 2004, este difuzata o caseta in care Bigley este filmat intr-o cusca de pasari, suspendata, avand lanturi la maini, picioare si gat. Vizibil obosit si slabit, el il implora pe Tony Blair sa-si retraga trupele din Irak. In aceasta inregistrare apare sigla Jama'at al-Tawhid Wal Jihad (Unificare si Razboi Sfant).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.