Privatizarea Balneoclimaterica Sovata SA s-a realizat la limita legii. APAPS a vandut in 2001 cu 43 de miliarde de lei catre SC Salina Invest SA 82,17% din Balneoclimaterica Sovata. Tranzactia ascunde operatiuni financiare, suspectate de judecatori
Privatizarea Balneoclimaterica Sovata SA s-a realizat la limita legii. APAPS a vandut in 2001 cu 43 de miliarde de lei catre SC Salina Invest SA 82,17% din Balneoclimaterica Sovata. Tranzactia ascunde operatiuni financiare, suspectate de judecatori ca fiind fictive. Este vorba de majorarile de capital efectuate in lant, atat la Salina Invest, cat si la Balneoclimaterica. Judecatorii delegati la Registrul Comertului Mures au descoperit ca cele doua societati urmau sa-si majoreze capitalurile sociale, folosind aceeasi suma de bani. Milioanele de dolari erau trimise din Ungaria la Salina Invest, iar apoi umflau artificial capitalul Balneoclimaterica. Cu 3,4 milioane de dolari, grupul de firme din Budapesta urmau sa obtina in Romania doua participatii insumand 6,8 milioane. Dupa ce a fost initial respins, planul dublei majorari a devenit functional. Parlamentarii au demarat in 2001 o ancheta care sa clarifice legalitatea privatizarii, numai ca raportul acestora nu a putut schimba mare lucru. Salina Invest SA a ramas in posesia pachetului majoritar de actiuni de la Balneoclimaterica, urmand sa se achite de obligatiile asumate prin contract - investitii de 5,1 milioa ne de dolari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.