433 de sesizari privind procesul de aderareDe la inceputul perioadei de aderare la fondurile de pensii administrate privat si pana in prezent, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a inregistrat un numar de 433 sesizari referitoare l
433 de sesizari privind procesul de aderareDe la inceputul perioadei de aderare la fondurile de pensii administrate privat si pana in prezent, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a inregistrat un numar de 433 sesizari referitoare la procesul de aderare initiala, iar pentru 158 dintre acestea s-a dispus sesizarea organelor de cercetare penala pentru infractiuni ce vizeaza fals de semnaturi si uz de fals, potrivit datelor publicate de comisie.
Mai mult decat atat, dupa finalizarea primei proceduri de validare a participantilor la sistemul pensiilor administrate privat, arbitrul pensiilor a constatat o majorare a numarului de persoane, in medie 25 de sesizari pe zi, in prima parte a lunii decembrie, care au reclamat folosirea, fara acordul acestora, a datelor personale, in vederea incheierii unui contract de aderare.
In fond, acest lucru nici nu este prea greu de realizat, metoda de falsificare a actelor de aderare fiind la indemana oricarui agent de marketing. Este suficient sa obtii o copie dupa buletin sau carte de identitate a unui contribuabil, sa ii falsifici semnatura si sa depui formularul de aderare ca si cum ar fi fost semnat de acesta. Mai mult chiar, pana se descopera frauda, unii agenti de marketing incaseaza comisionul administratorului aducand prejudicii financiare importante administratorului fondului de pensii private. Nicio societate nu te poate verifica pe loc daca formularul pe care tu, ca agent de marketing, il depui, este semnat intr-adevar de respectivul angajat.
Etapele prin care trece formularul de aderare pana sa fie validat de CSSPP sunt urmatoarele: administratorul fondului privat trimite copia actului de identitate a participantului impreuna cu semnatura lui olografa si formularul de aderare scanat catre CSSPP; apoi se trimite un raport centralizator catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) pentru a verifica eligibilitatea participantului la fond; in final, dupa ce copiile originale ajung la CSSPP, sunt validate si se poate trece la investigarea eventualelor nereguli.Esti aderent, dar nu ai semnat nimic? Anunta comisia in 15 zileComisia atrage atentia ca, potrivit prevederilor Normei 18/2007 modificata prin Norma 31/2007, participantii care au fost notificati de catre un administrator asupra apartenentei la un fond de pensii administrat privat, dar care nu au semnat cu acesta un act de aderare, pot sesiza CSSPP in termen de 15 zile de la data notificarii. Acesta trebuie sa faca o declaratie pe propria raspundere prin care sa solicite retragerea sa din baza de date a fondului de pensii.
Cristian Rosu, director in cadrul comisiei a declarat cu putin timp in urma pentru Curierul National ca in cazul descoperirii unei fraude in acest domeniu, nu trebuie sa ne gandim la o actiune in timp real. "Procesul de depistare a unei fraude comise de un agent de marketing poate dura intre o saptamana si 4-5 luni de zile", a spus Rosu.
De la startul perioadei de aderare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a retras, la solicitarea ING Fond de Pensii, avizul a 41 de agenti de marketing ai acestei societati si a dispus radierea din Registrul agentilor de marketing si inscrierea acestora in baza de date cu persoane care au interdictie de a mai desfasura activitati de marketing al fondului de pensii administrat privat. Totodata, arbitrul pensiilor a mai retras avizele pentru doi agenti de marketing, care erau colaboratori ai Generali Fond de Pensii si ai brokerului de pensii Grawe Pension Services Broker de Pensii Private, care furniza servicii pentru BT Aegon, decizia fiind luata in urma verificarii dublurilor aferente raportarii bilunare din data de 15 octombrie.
Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza pana la 17 ianuarie 2008. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.