Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a semnat acreditarea definitiva a celor doua agentii de plati care gestioneaza fonduri europene, APIA si APDRP, raportul de audit fiind trimis, sambata, Comisiei Europene (CE). “Am semnat azi (sambata-n.r
Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a semnat acreditarea definitiva a celor doua agentii de plati care gestioneaza fonduri europene, APIA si APDRP, raportul de audit fiind trimis, sambata, Comisiei Europene (CE). “Am semnat azi (sambata-n.red) acreditarea definitiva a celor doua agentii de plati, pe baza raportului de audit realizat de Deloitte. Potrivit raportului, toate deficientele majore au fost depasite“, a spus Ciolos, citat de NewsIn. In ceea ce priveste avertismentul Comisiei privind activarea clauzei de salvgardare, Ciolos a precizat ca acreditarea definitiva a APIA reprezinta un element pozitiv, insa decizia finala privind clauza apartine Comisiei.

APIA si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), acreditate provizoriu din 15 decembrie 2006, functioneaza in subordinea MADR si sunt responsabile cu gestionarea fondurilor europene. Potrivit cerintelor UE, doar o agentie de plati acreditata poate gestiona fonduri europene.Comisia Europeana a informat, recent, ca va decide in 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultura daca Romania

nu-si va rezolva, pana in 16 decembrie, problemele in vederea acreditarii depline a APIA. De asemenea, potrivit unui avertisment lansat in cursul lunii octombrie de CE, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare, Romania trebuie sa aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlului in teren.
Pe cele doua componente, plati directe si dezvoltare rurala, Romania va primi de la UE, in perioada 2007-2013, fonduri in valoare de peste 12 miliarde de euro.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.